15 augustus '25 | Geboekt voor Lisanne & Quinten

Regen op jullie bruiloft… just enjoy! | Is jullie bruiloft “waterdicht?”

De Opgeluchte Bruid | Regen? Gefixt.

Alles is geregeld. Je bent niets vergeten. Echt helemaal niets. Je houdt van voorbereiding en die eigenschap heb je ook goed gebruikt. Zoals je alles inpakt en dubbelcheckt voordat je op vakantie gaat; maar dan in het kwadraat.

Niets, maar dan ook helemaal niets kan je ontnomen worden. Kom maar op met de trouwdag. Let’s Get Married. Time To Party…..

Je kijkt op je wekker. 21:55. Precies wat je wilde. Bijtijds naar bed, want morgen staat er een spannende dag op het programma. Je wilt goed uitgeslapen zijn, geen wallen natuurlijk en alle energie van de wereld om alles te kunnen geven.

JE GAAT TROUWEN. Ok, je wordt weer rustig. Inmiddels is het 21:58. Nog twee minuten totdat je echt het licht uit gaat doen. Vroeger dan normaal, want eigenlijk, zou je nu nog een Netflixje doen. Vandaag even geen Netflix.
Je bent morgen de bruid en die straalt. Straalt als de zon op een prachtige zomerdag terwijl je buiten staat te genieten met een verse koud wit wijntje.

Je pakt nog even je telefoon……eigenlijk hoor je het niet zo goed en je kijkt naar het raam. Een tikkend geluid.

Met een opgelucht gevoel open je WhatsApp en ziet 8 berichtjes. Veel wensen, duimpjes en hartjes van collega’s en vriendinnen. Ze wensen je allemaal een fijne dag toe. Je stuurt nog een hartje naar je partner en je krijgt er ook een terug.

Ok, Whats App is klaar. De afgelopen dagen heb je een reflex opgebouwd. En dat reflex heet het Radarreflex of beter gezegd het Buienradar Reflex. Na WhatsApp en Facebook, de meest geopende app van de afgelopen week.

Buienradar printscreens
Buienradar printscreens tijdens bruiloften

“Zal er dan misschien toch nog een sprankje hoop zijn?” Je herlaadt de app, blijft even hangen, maar verschijnt dan weer.

Je haalt je schouders op, checkt nog één keer je wekker en legt je telefoon aan de kant. Toch gek zo…..alleen in een bed bij je ouders thuis zonder je partner.

Gelukkig ben je voorbereidt op de dag van morgen en je draait je om…….op het tikkende geluid op het raam zak je langzaam weg……je volgt The Highway Of Dreams en valt in slaap.

Niks of niemand pakt je trouwdag meer af. Zon of regen, alles is gedekt…….want je hebt met alles rekening gehouden. Dat het gaat regenen maakt je totaal niet uit. De locatie is zowel van binnen als van buiten supertof om te zien. De foto’s gaan jullie maken op een gave fotolocatie waar je geen last hebt van de regen. En als het droog wordt, nah……mooi toch, dan gaan we gewoon lekker met zijn allen naar buiten.

Realiteit of Fictie?

Bovenstaand verhaal lijkt een bedacht sprookje, maar is toch gebaseerd op de werkelijkheid. Ok ok, dit is natuurlijk niet elke week. De belangrijkste boodschap die ik alvast wil prijsgeven is; denk goed na over hoe het weer kan uitpakken en alternatieve keuzes. Als er één ding is dat je namelijk niet kunt voorspellen, dan is het wel het weer. En dan zeker in Nederland.

Wanneer je hoopt op zon en die is er niet, ja, dan is het wel even incasseren en is het niet gek als je daarvan baalt.

Dit artikel is speciaal voor twijfelende aanstaande bruiden die zich behoorlijk druk kunnen maken om het weer. Stiekem zien veel bruidsparen toch wel een plaatje voor zich van droog weer en een klein beetje zon. We wonen helaas niet op Ibiza, maar zijn afhankelijk van wat de zee ons brengt.

Ik zal maar gelijk van wal steken; No Worries.

Echt; dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan en als fotograaf sta ik natuurlijk niet in de schoenen van een bruidspaar. Alhoewel; lees daar later meer over.

Er is een grote MAAR…….ik heb veel bruiloften meegemaakt. Van bloedheet tot zeiknat. Inmiddels staat de teller op meer dan 230. En hoeveel bruiloften van de 230 hadden er regen?

16 bij wie het echt een aanwezige factor was op de dag. Dat is minder dan 7% van het totaal. Dat is al een goed teken. Namelijk dat 93% droog weer had. Zo slecht is het weer dan toch blijkbaar niet in Nederland, of wel?

Wat te doen als wel die regendruppels vallen?

Wanneer dan toch het tikkende geluid niet stopt en zich ook doorzet op de trouwdag; dan kun je maar twee dingen doen. Voorbereidt zijn en het nemen zoals het is. Je kunt er namelijk niks aan doen, behalve hopen dat het meevalt.

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je er zelf naar kijkt. Voor de fotografie; en dat is natuurlijk smaak, ben ik een groot fan van wat detail in de luchten. Een beetje bewolking geeft wel meer controle over het gebruik van licht en laat dat nu een onderdeel zijn van mijn fotografie stijl. En wanneer je ook openstaat voor ideeën als trouwfoto’s maken in een parkeergarage, dan is er niks aan de hand, want daar is het droog 😉

We zullen de elementen op de dag gebruiken zoals ze zijn en daar het beste van maken in een creatieve vorm. Naar een beschutte plek gaan, verder nog even bij een leuk café naar binnen met neonverlichting en dan aansluitend even een kopje koffie doen heeft ook iets ontspannends. Het is maar net hoe je ernaar kijkt.

Regen kan ook een voordeel hebben. Wanneer het eenmaal met bakken uit de lucht komt, zullen we juist opzoek gaan naar “droge oplossingen” wat weer juist een mooie kans is om creatieve en unieke trouwfoto’s te maken. Tenslotte is een zonnetje in een parkje toch vrij standaard en traditioneel 😉

Om die reden heb ik altijd een bak aan licht bij me, zodat ik op elke plek, van de felste zon tot het donkerste hol, toffe trouwfoto’s kan maken van jullie als bruidspaar. Foto’s waarvan je denkt:”Oh Wauw, zijn wij dat?”

Bruidspaar in de regen

Zij durven het aan om naar buiten te gaan; jullie ook?

Real Stories | Trouwen in de regen

Ok, Thomas, een beetje luchtig kletsen over regen en dat het allemaal creatieve kansen biedt; ok leuk. Maar hoe gaat dat in de praktijk?

De volgende opmerkingen heb ik regelmatig gehoord:

  • “Onze datum is in september, lekker een mooie nazomer, zonnetje erbij. September is vaak mooier dan de “echte” zomer.”
  • “We trouwen in de zomer, augustus is vaak goed, in juli was ooit eens een keer zo’n zomerstorm, dat willen we echt niet.”
  • “Trouwen in juni, ja heerlijk. Net zo op de grens van de lente en het voorjaar. Moet wel goed komen met het weer.”

Samengevat kun je concluderen; je kunt simpelweg nergens vanuit gaan.

Omarm het weer zoals het is; je kunt er niets aan doen.

Benieuwd naar het resultaat van een aantal “regen bruiloften?” Hieronder lees je het verhaal van 7 bruiloften.

Melvin & Sharon | Tussen de druppels door is het droog

De bruiloft van Melvin & Sharon was op 30 juni 2017. De dag begon rustig, natuurlijk de gebruikelijke spanning van de dag.

Om het zekere voor het onzekere te nemen hebben Melvin en Sharon contact gezocht met De Metaalkathedraal. Een bijzondere plek net buiten Utrecht in De Meern.

Naast het zekere voor het onzekere te nemen, wilden ze ook graag foto’s maken op een gave plek. De Metaalkathedraal is voor mij bekend terrein. Er is een plek in het midden van de ruimte, die is zeer kenmerkend en zie je wel eens vaker op websites van trouwfotografen. Toch mag die foto niet ontbreken aangezien het eigenlijk de “handtekening” foto is van de locatie.

Natuurlijk heb ik er wel een eigen draai aangegeven door kleur eraan toe te voegen. Naast deze bekende trouwfoto hebben we ook nieuwe foto’s gemaakt, want het is natuurlijk ook superleuk om nieuwe trouwfoto’s te maken die nog niemand heeft. Tijdens de shoot begon het toch wel te betrekken dus de weersvoorspelling kwam uit.

Toen we wegreden van de fotolocatie begon de regen te komen en wanneer we arriveerden bij Anafora stond iedereen al klaar met paraplu’s. Het is maar net hoe je er naar kijkt, want het geeft juist ook weer grappige momenten. Een paraplu die openklapt en dubbelvouwt, ik zie er de humor wel van in.

In de loop van de middag werd het droog dus de BBQ was buiten. Prima temperatuur, niet te warm en in de tussentijd hebben we nog een groepsfoto gemaakt. De bewolking, wat detail aan de horizon, geen samengeknepen ogen. Prima elementen die een felle zon juist niet mogelijk maakt.

In de avond begon het “gelukkig” weer te regenen, want er is niets leuker dan een bruidspaar mee naar buiten te nemen in de stromende regen. Want hoe gaaf is een avondfoto in de regen? Juist, bizar gaaf en dat kon prachtig bij de trouwlocatie Anafora.

De gekleurde lampjes gaven wat extra sfeer aan het geheel.

Angela & Marc | De regendans komt van de indianen.

De bruiloft van Angela & Marc. Stiekem kan ik wel zeggen dat ze qua weer mega pechvogels zijn. Het beeld van september is toch zomers, Indian Summer, nazomers zonnetje, buiten BBQ en in de avond nog tot net even tot 21:00 buiten blijven.

Helaas, niet op 8 september 2017.

Angela & Marc waren gelukkig voorbereid op meerdere vlakken. De keuze van de trouwlocaties was niet per se uitgezocht op een buitenscenario. Dan maakt het eigenlijk helemaal niet of het nu bloedheet of kletsnat is. Verder wilden ze graag super stoere foto’s maken bij een gave locatie.

Ze kozen voor de Enka fabriek bij Ede. Ondanks het slechte weer toch een punt van geluk. De maand september was de laatste maand dat de locatie te gebruiken was als fabriek/industriële fotolocatie voor bruiloften. Voor het maken van de trouwfoto’s was het weer dus ook geen probleem meer.

En het laatste dat ze hadden geregeld was… natuurlijk een paraplu. Want die mag natuurlijk niet ontbreken en gaf ook leuke fotomomenten bij het in- en uitstappen vanuit de trouwauto.

In de avond was het droog… en dat gaf weer de mogelijkheid om een typische Trouwen met Thomas Champagne foto te maken. Ja, het weer was ruk… laat ik het maar even plat zeggen, maar dat verpeste totaal niets aan de dag.

De familie en vrienden, de realistische keuzes vooraf m.b.t. trouwlocatie en fotolocatie, maakten het tot een super bruiloft. Weet je; zweten in je trouwjurk met 30 graden is ook niet prettig.

Kun je nagaan de bruidegom met stropdas…arme kerel.

Samira & Chantal | Oude fabrieken; oud en gortdroog

Twee dagen voor mijn eigen bruiloft was de bruiloft van Samira & Chantal. Trouwen aan het strand, begin juli. Kan niet verkeerd gaan zou je zeggen. In vergelijkbare weekenden de jaren daarvoor was het bloedheet in die tijd. Stiekem ook de keuze voor mijn eigen trouwdag op 3 juli 2016.

Ook Samira en Chantal waren op het ergste voorbereid.

Natuurlijk; trouwen aan het strand, dan denk je aan een zomerbriesje, een meeuw die contrast geeft aan de blauwe lucht, zon….veel zon en zonnebrandcrème. BBQ-en in de namiddagzon. Blijven drinken, het ene witte wijntje, na de ander. Eigenlijk iets te veel witte wijn of bier.

De realiteit was echt Hollandsch. De dag begon droog, maar de weersvoorspelling was al dagen duidelijk. Dat het droog was in de ochtend was eigenlijk geluk. De beachclub waar ze zijn getrouwd, Beachclub Far Out, is behalve een mooie strandtent, ook sfeervol ingericht.

Chille lounge plekken, een mooie bar, warm binnen, leuke vintage aankleding oftewel; een prima plek om ook het binnen leuk te hebben bij slecht weer.

De foto’s hebben we gemaakt in een oude fabriek vlakbij Haarlem. Industrieel, spelen met licht en ook het Volkswagen Busje gebruiken kon allemaal en op deze plek was het weer niet meer van invloed op de stoere trouwfoto’s.

In de avond was er zelfs nog een magisch moment. Hoe slecht het weer ook is, op een gegeven moment moet de zon toch een keer ondergaan. En hoe dik de wolken ook zijn er is een moment dat de zon tussen de regenwolken door moet op weg naar de horizon. Dat was het moment dat er tijdens de openingsdans een magisch goudkleurig licht tevoorschijn kwam.

De dansruimte lichte helemaal op.

Zo bijzonder, dat moet dan gewoon zo zijn. Later zijn we nog even naar buiten gegaan voor een prachtige zonsondergang shoot. En zo blijkt, je moet het weer gewoon nemen zoals het is en er zelf een gaaf feestje van maken.

Iwan & Nelly | Een kasteel kan al ruim 200 jaar tegen regen

De bruiloft van Iwan & Nelly was op 18 augustus 2015. Een zomerdag zoals je die het liefst niet ziet. Grijs, grijs en……nog meer grijs. Op zich begon de dag goed, maar wanneer we naar Kasteel Engelenburg in Brummen reden begon het toch te regenen. Om eerlijk te zijn; super jammer, want het kasteel heeft een prachtige grote kasteeltuin.

Buiten waren totaal geen mogelijkheden om te schuilen wat resulteerde in de shoot in het kasteel. Het grote voordeel van een kasteel; het interieur is vaak uitzonderlijk mooi om te zien en dat geldt ook zeker voor Kasteel Engelenburg.

Uiteindelijk is de locatie het decor van de bruiloft en wanneer het binnen ook mooi is, dan is het al veel minder erg. De genodigden en het bruidspaar maken het tot een feestje en dat is belangrijk om te onthouden.

In de avond was de regen juist een prachtig element dat juist weer een unieke wending gaf aan de regenbruiloft. Namelijk de kans om een toffe regenfoto te maken, want dat is niet te plannen.

Thomas & Sanne | Regen kun je ook “parkeren”

Bij Thomas & Sanne was het ook een gemixte trouwdag. De dag begon droog, maar het was van te voren al bekend dat er twijfelachtigheid in de lucht kon gaan hangen.

En die kwam.

Net nadat Thomas was aangekomen met de oude Mercedes was de First Look. En ja… de druppels begonnen te vallen. Aan Sanne haar gezicht is totaal niets te zien van stress rondom de regen. Sterker nog, tijdens het instappen in de trouwauto gaat alle aandacht uit naar het in de auto stappen. Dan maak je je geen seconde druk om de regen, want je trouwjurk schoon in de auto krijgen is al een uitdaging.

De foto’s hebben we gemaakt in een parkeergarage. In een wat… maar dat is toch vies, grauw en grijs? Op het vieze na is het zeker grauw en grijs. En dat is juist hetgeen dat goed past bij mijn stijl van trouwfoto’s.

Parkeergarages, steegjes en liften heb ik een zwak voor. Je kunt er namelijk zulke gave foto’s maken.

De bui was maar 45 minuten. Ook weer een voordeel van zomerbuien, die duren nooit heel erg lang. De rest van de dag was het droog en later bij de trouwlocatie, Kasteel Duurstede, begon zelfs de zon te schijnen. Het kan van te voren bar en boos lijken, maar in de praktijk pakt het vaak beter uit dan verwacht. Toch iets met die 7% waar ik het eerder over had.

Overdag schuilden we voor de regen en in de avond deden we het nog eens dunnetjes over, maar dan met een regen van champagne.

Rebecca & Maurice | Droog? Gewoon de bladblazer gebruiken

Ok, ok, 2017 was wel het jaar met de meeste regenbuien op bruiloften in vergelijking met de voorgaande jaren. De bruiloft van Rebecca & Maurice leek in het water te gaan vallen. Drie weken voor de bruiloft spraken we elkaar nog en toen was het warm, kortebroeken-weer en filosofeerden we over de bruiloft die komen gaat.

Op de dag zelf, 31 augustus 2017, reed ik in de ochtend naar Ouderkerk a/d IJssel en de ruitenwissers heb ik de hele rit aangehad.

Toen ik aankwam bij de boerderij was de vader van Rebecca druk bezig. De heliumballonnen hingen troosteloos op de grond. Door de regendruppels op de ballonnen waren ze net iets te zwaar geworden waardoor ze op de grond bleven liggen. De ballonnen werden droog getikt, wat bijzonder goed werkte. Terwijl Rebecca zich voorbereidde hoorde ik een blazend geluid buiten.

Haar vader was met een bladblazer de plassen aan het wegblazen van het erf. Fotografisch en qua storytelling natuurlijk een prachtig moment, omdat dit iets is dat Rebecca en Maurice beiden niet meekregen.

En dat zijn juist die momenten die het Herbeleven interessant maakt, want je ziet momenten die je zelf niet hebt gezien en ook onderdeel uitmaken van de bruiloft.

De fotoshoot deden we in de schuren van de boerderij. De lucht brak uiteindelijk open en een oldtimer schoolbus vervoerde de daggasten naar de trouwlocatie, De Arendshoeve. Wederom een voorbeeld waarbij van te voren de hele bruiloft in het water lijkt te vallen en het uiteindelijk reuze meevalt.

Bonus verhaal | Trouwt een trouwfotograaf in de regen?

Ook een trouwfotograaf trouwt een keer en op 3 juli 2016 was mijn bruiloft. Twee dagen na de bruiloft van Samira & Chantal waar je al eerder over kon lezen. Het beroerde weer van 1 juli 2016 was twee dagen later niet ineens het land uit.

Vol goede hoop gingen we zaterdag 2 juli op pad.

Auto’s volgeladen, op naar De Martinus Plak in Asten-Heusden. Daar aangekomen kwam de ene leverancier na de ander aan om alles uit te laden. Het weer grijs en het plan is om buiten te gaan trouwen. Ceremonie bij een grote wilg, uitzicht op de weilanden; yes dat “ideale plaatje.”

Op zich best een risicovolle beslissing.

Niet echt een binnenplek voor de ceremonie behalve proppen in de schuur, live muziek erbij die natuurlijk ook alles buiten klaar gaat zetten op de dag zelf. Maar goed; neuzen vooruit, de moed erin houden en verder alles aankleden voor 3 juli.
 
De avond voor de bruiloft zijn we nog corsages aan het maken en er is hoop in de lucht. Namelijk een kleurige zonsondergang en wat hemelblauw dat overloopt in avondrood. Dat is een goed teken.

De volgende ochtend; we werden wakker en ik schuif de gordijntjes van de woonwagen open; Yes…. zon, tikkie blauw, wat wolken. Soms een flinke grijze wolk. Twee uur later kwamen de leveranciers aan die op zondag gingen opbouwen.

Live muziek tijdens de ceremonie van, Sander & Desi en Dave’s Oerburger. Op dat moment scheen de zon, maar toch bleef ik als een checkende bruidsfotograaf Buienradar bekijken. En tja, dan moet je toch op een gegeven moment de definitieve keuze gaan maken: wordt het buiten of binnen?
 
Nog een laatste check, wat zegt mijn gevoel? Ik voelde de zon, maar Buienradar gaf een grote wolk met regenkans aan om 15:30. Precies het tijdstip van de ceremonie.

Om 15:00 gaven we de klap erop.

We doen het buiten, de wind kwam uit het zuidwesten, de wolk was al iets noordelijk, “die waait wel over.” En dat gebeurde gelukkig. Tijdens de ceremonie, tikkie fris; 19 graden, brak de zon door. Op dat moment speelden Sander en Desi ook een prachtig ontroerend nummer.

Het was perfect en de rest van de dag was het prima. 21 graden, soms een wolk, vaak de zon en vooral erg gezellig, want de genodigden maken tenslotte het feest. Dat weerbeeld had ik de dag ervoor niet kunnen voorzien.

Fotografie: Vormbeeldig Fotografie

Bijzonder verhaal | Thierry & Marloes | “Onze trouwfoto’s zijn zonder regen.” 

Het verhaal van Thierry & Marloes is zeker bijzonder en was voor mij ook uniek. Ik heb veel bruiloften meegemaakt en samengevat kun je zeggen; het komt altijd goed. De bruiloft, of beter gezegd de trouw, want in België praten ze over de trouw, was op 1 april 2017.

En nee, dat is geen grap 😉

In Azië zie je het veel en ik durf te beweren dat veel Aziatische bruiloften, en dan met name de Chinese bruiloften uit de hogere klassen, altijd een Pre-Weddingshoot doen. Bij voorkeur in een ander land dat voor Chinezen hoog op lijst staat. Landen als Italië, Kroatië en Frankrijk zie ik vaak voorbij komen bij de internationale bruidsfotografen.

Thierry en Marloes wilden ook een Pre-Weddingshoot en met dezelfde reden als dat het in China gebeurt. Op de dag zelf hoef je er geen tijd voor te maken, je kan bij de Pre-Weddingshoot alle tijd nemen voor kwalitatieve en mega unieke trouwfoto’s, je hebt geen haast of stress en het is zelfs een extra bijzonder stukje voorpret voordat de bruiloft is.

Eigenlijk een soort proefversie van de bruiloft die komen gaat.

De enige concessie die je doet is dat je dan al wel de jurk hebt gezien van de bruid. Heeft de bruid daar geen probleem mee, en wil een bruidspaar mega unieke trouwfoto’s, dan is dit de oplossing. Zie deze video van de Pre-Weddingshoot. Let op: voor deze shoot zijn we in totaal 3 uur bezig geweest.

Een oplossing die Thierry en Marloes met beide handen aanpakten en dat was uiteindelijk een goede keuze. De shoot was op 24 februari 2017. Een prachtige winterdag, blauwe lucht, laag zonnetje, koud en een supertoffe plek; namelijk De Metaalkathedraal.

Een locatie die in de buurt van Retie totaal niet te vinden is.

Voor Thierry en Marloes eigenlijk een extra dagje uit in het teken van de bruiloft. Het leuke is dat de foto’s die we hebben gemaakt, ook werden gebruikt op de dag van de trouw/bruiloft. Bedankjes met deze trouwfoto’s erop geprint, en dan bedankjes die ook echt bijzonder zijn; printjes op 15×10 zijn ook echt van vroeger. Op die manier kun je er weer een unieke wending aan geven en iets anders doen dan andere bruidsparen.

Ja, Thierry en Marloes hebben er zeker een bijzonder avontuur van gemaakt.

En hoe was het weer op 1 april 2017? Slecht. De trouwfoto’s waren al gemaakt dus de rest van de dag kon men genieten van het bourgondische programma.

Zelfs een buitenborrel bij het gemeentehuis onder een paar paraplu’s? Geen probleem. Het was een feestdag en daar zou een buitje regen niets aan veranderen.

De champagne regen hebben we in de avond nog even overgedaan, maar dan met lekkere regen 😉

Samenvatting | Koop “ALTIJD” een paraplu

Beleef de dag, laat je niet gek maken over het weer en geniet van elke seconde, bekijk het positief en gebruik de elementen. Je hebt geen invloed op het weer en kunt er alleen maar rekening mee houden.

Door bijvoorbeeld binnen en buiten opties te hebben bij je trouwlocatie. Creatief na te denken over waar je trouwfoto’s gaat maken en….

Quote: “koop altijd een paraplu (transparant of wit),” want de 93% die geen regen had, had wel een “symbolische” paraplu om de regen weg te houden. En regent het dan toch; dan heb je hem in ieder geval bij je. Fijn als je tot de 7% behoort. En is 7 niet toevallig een geluksgetal?

Mijn motto: als je geluk hebt; dan regent het op je trouwdag, want je wilt niet weten hoeveel bruidsparen stiekem jaloers zijn op zo’n gave regenfoto in het donker. Zo’n foto is unieker dan één waarop de zon schijnt. 😉

Trouwen = Awesome

Bruidspaar in de regen
Home » Regen op jullie bruiloft… just enjoy! | Is jullie bruiloft “waterdicht?”