22 maart '25 | Geboekt voor Suzanne & Robin

Bruiloft Verplaatsen? | Ontdek het voordeel van alles opschuiven

Bruiloft verplaatsen? Wat nu?

De bruiloft verplaatsen…Na maanden al dan niet jaren van voorbereiding is de angst waarheid geworden. De dag waar alle vrienden, familie, en vooral jullie, naar uitgekeken hebben moet opgeschoven worden. Dikke baaldag is die dag waarop je dat moet besluiten. Of het komt door overmacht, de overheid, een gezondheidscrisis, een giftige aswolk, een beste vriendin die gaat bevallen of misschien wel een noodlottig voorval in de familie?

Na de nodige avonden van onmacht, onwerkelijkheid en menige tranen hebben jullie toch besloten om de bruiloft te verplaatsen.

Of dit nu naar voren is i.v.m. een kwakkelige toestand van een familielid of je juist de dag naar achter moet schuiven….er komt een hoop op jullie af.

“We gaan de bruiloft verplaatsen.”

Kalender met trouwdatum

Geen nood, want de bruiloft verplaatsen kan ook voordelig zijn

Laten we voorop stellen dat de reden van verplaatsing een reden is die als doel heeft om de dag alsnog zo te laten zijn zoals jullie graag willen.

Plan A moet weliswaar in de prullenbak gekieperd worden, maar dat wil niet zeggen dat alles van de baan is. De kans is al erg groot dat je Plan A gewoon kunt laten bestaan, maar alleen een andere datum hoeft te kiezen.

“We hoeven alleen maar 1 cijfer te veranderen in de ringen.”

De bruiloft verplaatsen

Het is maar net hoe jullie er naar kunnen kijken.

De reden van verplaatsing moet eerst onder ogen worden gezien en zal doorgemaakt moeten worden. Pas daarna kun je vrede hebben met “Waarom” alles gebeurt.

Trouwringen met gegraveerde datum

Ok, tijd voor Plan B: De bruiloft verplaatsen

Wat kun je doen?

Een jaar vooruit

In het ergste geval schuift de dag een heel jaar op. Je kunt dan alle voorbereiding laten zoals die zijn. Het enige is dat het geduld op de proef wordt gesteld, want na lang wachten was de dag al bijna daar en nu komt daar een heel jaar bij. Een jaar is lang, maar zie het zo.

Voordeel:Het gespaarde trouwbudget heeft misschien wel wat meer ruimte gekregen. Toch nog iets toevoegen aan de wish-list die eerst was afgestreept? Juist wel die ene vette band met veel muzikanten. Of misschien toch wel het aantal uur uitbreiden voor het vastleggen van de dag. Of toch wel een toffe videograaf erbij? Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Hetzelfde jaar maar een ander seizoen

Dit is even omdenken, want stel de trouwdatum was in juni; buiten ceremonie, buiten taart eten en daarna de BBQ en alles gaat naar de maand oktober, dan veranderen er wel een aantal elementen die jullie opnieuw moeten uitzoeken. Veel zaken kunnen blijven staan. De jurk, het pak, de locatie, de taart, de trouwauto, de fotograaf, de DJ of band, de videograaf.

Het is alleen zaak om wel z.s.m. te dubbelchecken of ook iedereen kan.

Onderdelen die door iemand fysiek worden gedaan tijdens de hele dag die niet dubbel te boeken is kun je daarom beter z.s.m. checken. Check daarom snel of jullie fotograaf, videograaf, DJ, of band ook kan.

Hoe sneller je dat weet des te sneller kun je de diverse data over elkaar leggen om de beste dag te prikken.

Wat verandert er dan wel?

De grootste factor die gaat veranderen is het seizoen en het weer. De buitenceremonie zal naar binnen gaan. De BBQ buiten wordt een mooi diner in een grote zaal.

De kans op een tropische dag van 40 graden wordt een stuk minder. Het zijn vooral de weersinvloeden die de grootste verandering betekenen. Hoe overleef je een tropische bruiloft?

Natuurlijk hoopte je misschien op een buiten ceremonie, maar ook bij een buiten ceremonie zul je toch een Plan B moeten hebben voor als het regent.

Maak voor jezelf een lijstje met wat er anders is aan het nieuwe seizoen van jullie nieuwe trouwdatum en kijk aan de hand van het lijstje welke onderdelen aangepast moeten worden. Stel je zou trouwen in mei, maar het wordt eind augustus, dan kan alles zo blijven.

Zie het positief en probeer juist iets toe te voegen aan de dag om het nog completer te maken.

Wat verandert er wanneer jullie de bruiloft verplaatsen?

Het draait allemaal om de trouwdatum wat betreft de wijzigingen.

Aan welke dingen kun je o.a. denken die opnieuw moeten?:

  • Nieuwe trouwkaart met nieuwe datum.
  • De ringen opnieuw graveren.
  • Een aangepast digitaal ontwerp van een uniek logo.
  • De datum borduren in het pak.
  • De kleurkeuze van jullie bruiloft thema.

Op zich geen grote dingen die qua kosten ook reuze meevallen. Het zijn kleine ingrepen die geen grote gevolgen hebben.

De grootste ingreep is het accepteren dat jullie nog even iets langer moeten wachten. Probeer het positief te zien en maak de dag completer dan dat die al was.

Wat als de vrijdag of zaterdag niet meer kan?

In Nederland zijn bruiloften voor 90% altijd op een vrijdag of zaterdag. Bij het verschuiven van de trouwdatum is het altijd puzzelen wanneer de nieuwe dag wel kan, want naast jullie bruiloft wordt er nog door 10.000 en andere bruidsparen ook getrouwd en die data staan allemaal al gepland.

Er zijn twee dagen die al snel vergeten worden als optie om te trouwen. Het zijn ook geen standaard dagen en veel locaties gaan ook al snel uit van een vrijdag of zaterdag.

Welke twee dagen zijn dat dan?

Trouwen op donderdag of zondag: Magic Thursday or Lazy Sunday

De bruiloft verplaatsen naar de magische donderdag

In 2019 was er een explosie van bruiloften op een andere datum. Namelijk de donderdag en de zondag.

Twee dagen waar je op het eerste gezicht niet naar kijkt, maar zeker veel potentie hebben als trouwdag.

Ik neem je even mee. In veel steden is donderdag al een uitgaansavond en wie student is geweest kent dit gevoel nog wel. Op zich geen gekke dag voor een borrel en een feestje.

De dag erna even uitbrakken en daarna heb je nog twee hele dagen van het weekend.

Ok… er is een nadeel. En dat is dat er meer mensen een vrije dag moeten opnemen. De eerste kring familie krijgt vaak al een dag van hun werkgever, maar die uitbrak dag… die is dan extra. Maar vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Niet iedereen werkt fulltime. Als parttimer kun je een dag wisselen met een andere week. Misschien zijn er nog wat overuren over waarvan men niet weet wat ze ermee moeten.

Probeer niet teveel te denken van uit “hoe de gasten dit zullen vinden.”

Vergeet niet dat je ze een onvergetelijke dag gaat geven, volledig verzorgd en iedereen wordt in de watten gelegd. Daar kan dan toch wel een vrije dag tegenover staan?

Wat ik de afgelopen jaren heb gezien is dat mensen die erbij willen zijn, omdat ze jullie liefhebben, die komen echt wel. En wie niet wil komen…tja dan niet toch?

Gelijk een reden om te bedenken of die kerstkaart nog wel waardevol is 😉 ?

Stel de donderdag lukt echt niet, of is teveel gevraagd… dan is er nog de laatste optie.

De bruiloft verplaatsen naar Luie zondag

Vier de bruiloft op zondag. En dat gebeurt de laatste tijd vaker dan een paar jaar terug. Sterker nog; wist je dat ikzelf ben getrouwd op een zondag? Bekijk de bruiloft van Thomas & Leonie (scroll naar onderen).

Het is een weekend dag. In de ochtend is er alle tijd voor de daggasten om nog te doen wat ze willen in hun privé leven. Het is precies zoals een zaterdag. Alleen is er een kans dat je feest iets minder lang duurt of dat gasten eerder naar huis willen. Maar die keuze laat je dan aan de gasten.

Willen ze tot het einde blijven en besluiten ze maandag wat brakker op het werk te verschijnen? Dan is dat hun keuze en hebben ze een stoer verhaal bij de koffieautomaat 🙂

Op mijn bruiloft besloten we om klokslag 00:00 af te sluiten. Want daar begon er een nieuwe dag en was de trouwdag voorbij. Doordat we niet tot diep in de nacht doorgingen bleef juist iedereen tot het einde, want het was een mooie eindtijd. Men was om 01:00 thuis. Dan om 6:30 opstaan voor je werk is natuurlijk niet fijn, maar niet onmenselijk.

De eerste kring familie neemt dan de gratis verlofdag op voor een maandag, zodat ze lekker kunnen uitslapen. En voor wie wel naar het werk gaat die overleeft het wel met een flesje katerwater 😉

Wist je dat 60% van de gasten al naar huis is voor het einde van een trouwfeest op een vrijdag!?

Voorbeeld feestfoto tijdens bruiloft

See it from the sunny side

Wanneer je niet voor een donderdag of zondag gaat, dan moet je zeker een jaar wachten totdat de oude datum weer in zicht komt.

En nog een bijzonder leuk voordeel: door het uitstellen kunnen jullie nog iets langer genieten van de voorpret. En het maanden lang lijnen om in de droomjurk te passen is niet voor niets geweest en kun je nog een paar maanden langer volhouden. Maar pas op:

Tip: Niet zwanger worden, want dan zul je op zoek moeten naar een nieuwe jurk.

Trouwfoto's maken op de heide
Home » Bruiloft Verplaatsen? | Ontdek het voordeel van alles opschuiven