Bruiloft feest in de Westerliefde in Amsterdam

Het West-Indisch Huis | Westerliefde | Trouwen Amsterdam | Ryan & Emilie

De bruiloft van Ryan & Emilie is samengevat Beyond Epic, in onder andere Het West-Indisch Huis en De Westerliefde in Amsterdam. Waarom Beyond Epic? Stiekem kon ik het al weten bij onze kennismaking, want samengevat kwam het erop neer; het wordt groots, gaaf en mega-vet. Al snel had ik door dat Ryan en Emilie er geen gewoon feestje van gaan maken, maar het liefst heel Amsterdam op haar kop willen zetten. Ik zal een geheimpje verklappen: bij het weten van de locaties en het aantal gasten kun je als bruidsfotograaf redelijk inschatten hoe groots het totale feest gaat worden, want wanneer je gaat trouwen in Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, dan kun je maar één ding doen; groots uitpakken.
 
De dag begon bij de ouders van Emilie in Loosdrecht. In een prachtig huis aan het water begon de dag nu niet met het mooiste weer dat je bestelt op je bruiloft. Maar zoals dat met menig druilerig begin van de dag gaat in het voorjaar, wetende dat het rond de 20 graden gaat worden, komt het wel goed en worden die wolken nog wel weggeduwd door de zon. Ik kwam binnen in een gezellige drukke kamer met alle bruismeisjes. Kapster hier, make-upjes daar, op bed nog een jurkje dat geperfectioneerd wordt, oftewel…gezellige drukte. Leuk contrast dat de vader van Emilie rustig beneden aan de koffie zit met de krant. Prachtige contrasten waar ik van houd als bruidsfotograaf. Dit zijn die momenten die je als bruidspaar dus niet meemaakt en later een extra beleving geeft bij het terugzien van de trouwdag.
 
De trouwjurk aantrekken is, zoals dat er vaak aan toegaat een, een mooi moment met de nodige emotie. Stilzwijgend aanschouw ik het als bruidsfotograaf in een hoek, als een kameleon die de kleur van het behang aanneemt, maar wel met de vinger op de knop om die prachtige momenten vast te leggen. Merk je hier iets van als bruid? Nee, 100% zeker dat je het niet meemaakt dat er foto’s gemaakt worden. Waarom niet?..je bent geëmotioneerd samen met je moeder waarbij alle aandacht ligt op jullie samen, niet op die man in de achtergrond. Ryan kwam inmiddels aan in een leuke ouwe bak. Het druilerige weer begon op te trekken en de zon begon door te breken. Nog even snel kruip ik de trap op om Emilie aan te treffen in haar oude kamer. Donkere gang met een open deur waar het licht is. Oftewel…een prachtige zwart-wit foto zie ik voor me met de deuropening als natuurlijk kader voor Emilie die daar nog wat staat te rommelen.
 
De ontmoeting, uitbundig en vol vrolijkheid. Mooi om Emilie van de trap af te zien zweven en de gespannen, enthousiaste blik van Ryan te aanschouwen….”klik” weer een prachtige foto. Even een paar familiefoto’s in de tuin en op naar de trouwlocatie in Amsterdam, Het West-Indisch Huis. Trouwen en autovervoer in Amsterdam op zaterdag is simpelweg hetzelfde als een Rubiks kubus oplossen binnen 30 seconden. Een flinke uitdaging. Om die uitdaging en onvoorspelbaarheid te omzeilen heb ik die dag gebruik gemaakt van een Uber-taxi, handig en snel, want een trouwplanning is nu eenmaal iets waar je je aan moet houden. Alle gasten kwamen aan bij de locatie in de prachtige klassieke zaal bovenin het gebouw. Al lopende naar de trouwzaal zie ik genoeg mogelijkheden op de locatie om later op de dag de trouwfoto’s te gaan maken. Een klassiek gebouw met grote raampartijen en een donker interieur is één van de gouden recepten voor prachtige trouwfoto’s met selectief licht.
 
Na de ceremonie stond er een toren van een bruidstaart klaar om aangesneden te worden. Om heel eerlijk te zijn, ik heb nog nooit zo’n grote taart gezien, maar op zich logisch, want voor alle gasten was er een puntje bruidstaart. Het feliciteren gaat gebeuren en is een moment waarop je als bruidsfotograaf superscherp moet zijn. Dit zijn de snelle momenten van spontane tranen, blijdschap, gegil van blije vriendinnen, beste vrienden die elkaar een stevige handdruk of boks geven. Deze momenten duren gemiddeld tussen de 4 en 10 seconden, soms wat langer. Op dit moment moet je alert zijn om deze momenten te vangen, ze herhalen zich niet en zijn cruciaal voor de beleving achteraf om emotie en dynamiek te zien. “Time to shine,” het uurtje foto’s maken is aangebroken. Stukje West-Indisch Huis en natuurlijk de grachten van Amsterdam. Een klein clubje vrienden ging mee om te assisteren, een paar foto’s met ze te maken en natuurlijk voor de nodige gekkigheid.
 
Op naar de Westerliefde in het Westerpark vlakbij de Westergasfabriek voor het prachtige diner. En met prachtig bedoel ik ook Prachtig met de hoofdletter P. Iedereen kwam de ruimte binnen en was verbaasd, alsof je als kind voor het eerst in de Droomvlucht stapt in De Efteling, de sfeer, de details, de kleuren, het sprookjesachtige….alsof je in een andere wereld stapt. Foto’s tijdens het diner zijn niet de spannendste van de dag, omdat er tijdens het eten niet heel veel gebeurt qua momenten, maar tussen de gangen door zijn er nog de speeches. Van een aantal was ik op de hoogte, maar de broer van Emilie wilde spontaan wat zeggen tegen zijn zus. Even een blik in mijn wereld als observator; op dit soort momenten weet ik als bruidsfotograaf dat er iets “gouds” gaat gebeuren. Spontaniteit is namelijk altijd een succesfoto. Ik kreeg er ook een brok van in mijn keel, maar blijven focussen en doorklikken. Deze momenten maakt het o.a. zo waardevol dat je iemands bruiloft mag vastleggen.
 
Het feest, wat kan ik daar over vertellen…WAANZIN. En dan zeker in de positieve zin van het woord. Wat een energie, gekkigheid, feestelijkheid en idioterie. De gasten, de band The Recipe, en natuurlijk Tessa als voorprogramma, o.a. bekend van The Voice, wisten het dak van de Westerliefde er af te blazen. Bij een DJ show heb je vaak het licht van de DJ dat niet veel spannender wordt dan wat LED lampen die al knipperend wisselen tussen paars, wit en groen licht. Op het podium achter The Recipe hing een bak licht in de stellage waar ik als fotograaf heel erg blij van wordt. Felle lampen, blinders, veel rookeffecten, wauw, wat een plaatjes levert dat op. Tussendoor nog even een LightPainting foto gemaakt buiten, net voordat het begon te regenen. De dag werd afgesloten met een intieme sterretjeshaag waar achter de trouwauto klaar stond om het bruidspaar mee te nemen. Het kwam inmiddels met bakken uit de lucht, maar dat gaf eigenlijk een heel gaaf effect in de koplampen van de auto. Ik noemde het al in het begin van deze tekst; het was Beyond Epic.
 
Tanx Ryan & Emilie, voor deze ervaring. Veel geluk samen.

Epic Amsterdam | Trouwen in AmsterdamLoading...