Bruidsfotograaf Rotterdam Maastunnel

Sint-Laurenskerk | Bruidsfotograaf Rotterdam | Stadhuis Rotterdam | Mark & Acacia

Mark en Acacia zijn getrouwd bij het Stadhuis van Rotterdam en de Sint-Laurenskerk. Eigenlijk zijn ze twee keer getrouwd, want een week voor de Nederlandse bruiloft was de Hindoestaanse bruiloft. Een bijzondere ervaring waar ik eerst even op wil terugblikken. Acacia ken ik via mijn oude werkgever, Coolblue, waar we vaak samenwerkte. De trouwplannen waren er al in 2014 en ik keek daarmee al een jaar uit naar deze gecombineerde bruiloft. De Hindoestaanse bruiloft was dus voor de Nederlandse bruiloft en was voor mij de eerste keer dat ik een bruiloft van een andere cultuur heb meegemaakt. Wat een bijzondere happening. Deze dag werd ik even volledig uit mijn comfortzone gehaald en overladen met allerlei nieuwe impulsen, emoties en tradities. De muziek, de kleuren, de kleding, de tradities, het eten, het feest, wat een bijzondere gebeurtenis.

 

De Hindoestaanse bruiloft

Deze twee dagen heb ik samengewerkt met Wendy van Myweddingvideo.nl, tevens een oud-collega van Coolblue. We begonnen eerst bij Acacia die zich klaarmaakte in haar ouderlijk huis in haar oude slaapkamer. Een deel van de voorbereidingen begint al voor de trouwdag waaronder het zetten van alle Henna versieringen. Vanuit Acacia vertrokken we naar de plek waar Mark zijn aankleed ritueel had. Waar Acacia was heerste een serene rust en volledige controle. Toen we bij Mark aankwamen hoorden we Hindoestaanse muziek uit een achtertuin komen. We volgden het geluid en kwamen uit bij een tent waar Mark ons buiten opwachtte. Een Hindoestaanse band zette de tent al volledig op zijn kop en alle familie en vrienden waren hier aanwezig. Er werd popcorn bereid dat later geofferd gaat worden tijdens de ceremonie. Zowel Mark als Acacia hebben ieder hun eigen popcorn bereid. Dit wordt dan samengevoegd en gezamenlijk geofferd. Van de ene ervaring rolde ik zo weer in de volgende. Er kwam een man verkleed als vrouw aangelopen die ook voor de nodige rituele dansen zorgde. Wat een happening tot nu toe en de dag is nog maar net twee uurtjes begonnen.

Acacia en Mark vertrokken individueel naar de trouwlocatie waar de ceremonie ging plaatsvinden. Acacia zat al te wachten in de Mahru terwijl Mark werd binnengeleid door de vrouwen. Er werden eerst nog de nodige rituelen uitgevoerd, voordat hij tot de Mahru mocht toe treden. De Pandit begeleide de twee uur durende ceremonie. Een bijzonder verschil met de Nederlandse bruiloften is dat de ceremonie eigenlijk een persoonlijk onderdeel is en de genodigden al kunnen gaan eten. Wanneer het daadwerkelijke “ja-moment” is, verzameld men massaal rondom de Mahru om alles mee te maken. Er wordt niet daadwerkelijk “Ja” gezegd, maar dit gaat d.m.v. van verschillende rituelen.

Vervolgens trekt het nieuwe bruidspaar zich terug waar de nodige Hindoestaanse spelletjes worden gespeeld. Nadat er gegeten was startte de dansavond met een romantische openingsdans. Mark heeft zich omgekleed om qua kleding bij Acacia te passen, want tijdens de ceremonie had hij traditionele kleding aan.

Wat een bijzondere ervaring om zo als buitenstaander een dag mee te gaan in de Hindoestaanse cultuur.

 

De Nederlandse bruiloft

Een week na de Hindoestaanse bruiloft was de Nederlandse bruiloft in het Stadhuis van Rotterdam en de Sint-Laurenskerk. Het leuke aan een “dubbele” bruiloft is dat je alle familie weer terugziet die je de week daarvoor hebt ontmoet. Deze keer begon ik bij Mark die zich voorbereidde. Bruidegommen zijn nu eenmaal snel klaar met aankleden en met een minuut of twintig zat ik alweer in de auto met Wendy op weg naar Acacia. Acacia bereidde zich voor net als de week daarvoor in haar oude slaapkamer. Daar hing een prachtige prinsessenjurk boven haar bed. De veelvoorkomende ochtend-hectiek begon langzaam op gang te komen en toen was daar het moment dat Mark aankwam in een prachtige oude blauwe Mercedes. De dag kon gaan beginnen en we vertrokken eerst naar het Stadhuis van Rotterdam. Trouwen in de binnenstad van een grote stad geeft veel bekijks en zeker op een vrijdag in mei.

 

Na de gemeente ceremonie was er even tijd voor de nodige familiefoto’s in de binnentuin van het Stadhuis waarna de bruiloft werd voortgezet in de Sint-Laurenskerk voor de kerkelijke ceremonie. Ik was nog niet eerder in deze kerk geweest. Wat een prachtig gebouw, zeer indrukwekkend en dat was ook de entree die Mark en Acacia maakten. Ze werden begeleid door zussen van het bruidspaar die grote kaarsen vasthielden. Voordat het bruidspaar binnenkwam was ik al even in de Sint-Laurenskerk en had gezien dat een kruis op een tafel stond ter hoogte van de dominee. Dit kruis was precies zo te kadreren dat de bruid en bruidegom in het rondje pasten waar het kruis samenkomt. Gedurende het uur dat de kerkdienst duurde was dit mijn doel om hiervan een mooi beeld te maken terwijl er een gebed werd gedaan. De ogen werden gesloten en de handen werden gevouwen. Dit was dan mijn moment om naar het kruis toe te lopen en de shots te maken. Het zusje van de bruid hield mij in de gaten, maar ook zij moest de ogen sluiten. Uiteindelijk deed ze dat en kon ik nog snel een paar shots maken. Daar viel het woord “Amen” en het moment was voorbij. Ik keek even snel terug naar de foto’s en het was gelukt.

 

Na de kerkdienst in de Sint-Laurenskerk was het tijd voor de fotoshoot. Deze deden we in Trompenburg vlakbij de wijk Kralingen. Een botanische tuin met heel veel prachtige bomen, bloemen, paadjes en bruggetjes om doorheen te lopen. We hielden Buienradar goed in de gaten, want er kwam wel een dreigend wolkengebied aan. Toen het begon te regenen waren we weer terug bij de auto. We hadden echter nog wel tijd over, maar ik had nog een leuk idee om met ze uit te proberen. We reden naar de Maastunnel en dan de voetgangerstunnel. Via de oude roltrap gingen we naar beneden en kwamen aan in een kilometers lange gang die alleen maar echoot, met raar geel licht. Geen locatie om gebruik te maken van het bestaande licht. Één van de ceremoniemeesters was mee om te assisteren. Ik gaf haar een flitslamp mee en ze mocht achter het bruidspaar aanlopen die langzaam door de tunnel naar mij toe liep. Iedere keer wanneer ik op de sluiterknop drukte ging er ook een flits af die door de witte tegels ook qua licht aan de voorkant van het bruidspaar terecht kwam. Het gele licht verdwijnt hierdoor en zo maakten we hier een iconische foto die vandaag de dag nog hoog pronkt op mijn Best-Off lijst.

De shoot zat erop en we vertrokken naar het ouderlijk huis van Acacia waar de taart werd aangesneden. Na de taart vertrokken we met zijn allen naar het Koetshuis in Rotterdam waar het diner en het feest ging plaatsvinden. Het diner was wederom weer ongelofelijk goed verzorgd en het feest, wat zal ik zeggen. Wat ging dat los, ongelofelijk. Ik wist nog niet dat Mark en Acacia en hun familie zo konden feesten. Toen het even droog was hebben we nog een veel gemaakte Trouwen met Thomas Sterretjesfoto gemaakt en toen ik hoorde dat er een sterretjeshaag uitzwaai moment was, besloot ik om nog even tot het einde te blijven. Wat een dag. Een dag die ik om 7:45 begon en om 01:00 afsloot. Beyond Epic was het.

Tanx Mark en Acacia voor een kijkje in jullie leven.

De Hindoestaanse bruiloft

De Nederlandse bruiloftLoading...