De Zweedse bruiloft wordt afgesloten met wensballonnen

Stockholm Folkets Hus | Bruidsfotograaf Zweden Buitenland | Emil & Filippa | April 2016

Trouwen in het buitenland, iets waar veel bruidsparen van dromen en stiekem ook veel bruidsfotografen. In 2013 kreeg ik van Emil een bericht via Facebook waar een leuke chat uit volgde. Daarin vertelde hij dat als hij ooit gaat trouwen, dat hij me dan laat overvliegen naar Zweden. Een paar jaar terug is Emil, een oude schoolvriend van me, in Stockholm gaan wonen. In 2015 was daar dan de mededeling en vroeg de a.s. bruidegom of ik op 16 april 2016 nog plek heb in de agenda. Die plek in de agenda was er gelukkig en daar stond dan de afspraak om naar Zweden te komen voor een Zweedse bruiloft.

Het heeft een jaar geduurd en toen was daar het moment aangebroken om alle koffers te pakken en te vertrekken naar Stockholm. Een stad waar ik nog niet eerder ben geweest en ook een dag de tijd zou hebben om te ontdekken met de camera.

 

ALLE APPARATUUR INGEPAKT

Check, check, dubbel check…..alles geregeld en ingepakt, op naar Stockholm. Als verblijf had in een appartement gehuurd via AirBnB in een buitenwijk van Stockholm. Om daar te komen heb ik een auto gehuurd vanaf het vliegveld waar al de eerste verrassing op me stond te wachten. Een gratis upgrade naar een nieuwe Volvo V40. Superleuk om daarmee rond te rijden. Via een Zweedse Lidl kwam ik uiteindelijk uit bij het startpunt van de cryptische speurtocht naar de sleutel van het AirBnB appartement. Ik moest eerst naar een lokale videotheek om daar te vragen naar de sleutel voor Thomas. Ik kreeg een hoog Bassie & Adriaan gevoel alsof ik opzoek was naar het verborgen pakje. Sleutel in de pocket, op naar het appartement. Een raar gevoel wanneer je iemands huis betreedt dat lijkt alsof er elk moment iemand thuis kan komen. Boodschappen opruimen, even koken en op naar Emil en Filippa.

Emil heb ik zo’n 10 jaar niet gezien dus dat was extra leuk om bij te praten en te zien wat 10 jaar doet met ieders leven. Na een gezellige kennismaking met Filippa en Emil ging ik weer terug naar het appartement. Met een kop thee in de hand zocht ik een weg door de Zweedse televisiezenders. Daar begreep ik natuurlijk niks van dus ik belande bij Jurassic Park, het enige dat Engels talig was. Op donderdag kwam ik aan en op vrijdag had ik een vrije dag om verschillende locaties te bekijken die op zaterdag werden aangedaan.

 

DE ZWEEDSE BRUILOFT

Zaterdagochtend, de dag van de bruiloft. Spannend. Nieuw land, nieuwe stad, nieuwe gebruiken en tradities. De auto liet ik staan bij de feestlocatie aangezien we daar ’s avonds zouden aankomen met een Uber taxi. Emil en ik gingen met de metro naar de trouwlocatie waar Emil zich ging voorbereiden. In Skansen is een natuur historisch park dat lijkt op het Archeon in Nederland. In het Folkets Hus was de ceremonie en dit was dan ook het oude stadhuis in het park dat je dus als trouwlocatie kunt boeken.

Op een gegeven moment kwamen ook alle familie en vrienden aan op de locatie en was het wachten op Filippa. De bruid en bruidegom zagen elkaar voor het eerst in de ceremoniezaal. Daar kwam ze aan en de ceremonie kon beginnen. Deze ging grotendeels in het Zweeds en dat was even wennen. Het is een taal die je op zich redelijk kunt volgen aangezien er beste veel woorden zijn die je gedeeltelijk herkend, maar toch, het vliegt wel aan je voorbij.

De ceremonie was mooi opgebouwd en anders dan in Nederland. Zo is de ceremonie vrij compact. Een belangrijk persoon uit de familie van de bruid en bruidegom verteld aan de andere familie iets over de bruid of bruidegom. Als een soort van persoonlijk verhaal. Vervolgend wordt er muziek afgespeeld die de bruid en bruidegom voor elkaar hebben uitgekozen. Dit is een soort van persoonlijk cadeau aan de ander. Vervolgens is daar het “Ja-moment” en worden de ringen uitgewisseld met natuurlijk een kus.

De ceremonie was nu klaar en iedereen vertrok naar buiten. De familie en vrienden zagen we later op de middag bij de feestlocatie.

Een paar vrienden van Emil spraken zeer goed Engels en zij zorgden ervoor dat alles voor iedereen duidelijk was die geen Zweeds sprak.

Ze gingen ook mee tijdens de fotoshoot die was in het historische park Skansen.

Het is in Zweden net zo onvoorspelbaar als in Nederland. Gelukkig was het die dag droog en bewolkt. Dit gaf mij de kans om mooie beelden te maken in het park van de newly-weds. Ik maak graag gebruik van extra licht dat ik zelf toevoeg en dit heb ik ook meegenomen naar Stockholm. Op de vrijdag voor de bruiloft heb ik al uitgebreid het park bezocht waardoor ik precies wist welke locaties ik wilde gebruiken tijdens de bruiloft.

 

DE FEESTAVOND

De shoot zat erop en we vertrokken met zijn allen in de taxi naar de feestlocatie, Tranebergsstugans Festvåning. Hier was het diner, de taart en ook het feest. Tijdens het diner waren er een aantal typische Zweedse tradities die gebeurden. Wanneer bijvoorbeeld iemand begint met het tikken tegen een wijnglas en iedereen gaat dit nadoen dan moet het bruidspaar opstaan en zoenen voor alle gasten. Verder is het traditie dat de bruid en bruidegom een keer op de avond naar het toilet gaan. Op zich niks bijzonders, maar wanneer bijvoorbeeld de bruidegom even weg is, moeten alle mannen opstaan en langs de bruid gaan om een kus op de wang te geven. Uiteindelijk doet de bruid dit ook en gaan alle vrouwen bij de bruidegom langs. Zeer grappig en leuk als afwisseling tijdens het diner. Na het diner werd de bruidstaart aangesneden en begon uiteindelijk het feest. De bieren gingen per halve liter dus de sfeer zat er op een gegeven moment goed in. Emil en Filippa wilden ook graag een “sterretjesfoto.” Of het mag of niet, dat weet ik niet, maar ik had wat sterretjes/vuurwerk meegenomen in mijn koffer in het vliegtuig.

Aan het einde van de avond gingen we oosterse wensballonnen oplaten. In Nederland zijn hier allerlei strikte regels voor terwijl we in Stockholm vlak bij een brug met autoverkeer de ballonnen mochten oplaten. Een romantisch einde van een prachtige Zweedse bruiloft.

In de nacht terug naar het appartement en de volgende ochtend stond ik om 11:00 op het vliegveld. Klaar om naar huis te gaan.

Tanx Emil en Filippa om me over te vliegen naar Stockholm en jullie bijzondere bruiloft te laten vastleggen. Een bijzondere ervaring die me nog lang bij zal blijven.

Veel geluk samen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Zweedse Bruiloft

De reis naar Zweden

Epic Stockholm Behind The Photo

Loading...
Open chat
1
Heb je een vraag? App me.
Hey, wat leuk dat je op de site aan het rondkijken bent. Als je ergens een vraag over hebt, nieuwsgierig bent of jullie datum nog vrij is, of een andere vraag hebt....ik beantwoord hem graag.

Grt. Thomas.
Powered by