Recent geboekt: 02 september 2022 | Digna & Sean
Aan het laden…

Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Menu

Testen voor Toegang op jullie bruiloft

Nu we weer een stap verder zijn met de versoepelingen lonkt er aan de horizon een mooi scenario; testen voor toegang. De 1,5 meter kan misschien wel verdwijnen. Terug naar hoe het was. Eindelijk weer knuffelen; het lijkt vanzelfsprekend om die weg te willen bewandelen, maar is dat wel zo in de huidige tijd van zomer 2021? Informeer jezelf goed voordat je een keuze maakt.

6 vragen om goed over na te denken; gaan we testen voor toegang?

Door Testen voor Toegang komt het loslaten van de 1,5 meter op de bruiloft ineens heel erg dichtbij. Maar er zitten wel risico’s aan verbonden waarvan je op de hoogte moet zijn, voordat je iedereen vraagt een test te doen. 

Testen voor Toegang bij de trouwlocatie

Er is een algemene richtlijn opgesteld m.b.t. een test doen bij Testen voor Toegang. Maar weet dat menig locatie er ook een eigen invulling aan kan geven om die veiligheid te waarborgen. Zo is mij het hartverscheurende verhaal ter oren gekomen dat een trouwlocatie ondanks dubbele vaccinatie toch een test wilde van alle gasten. Ook van de gevaccineerde ouders van de bruid.
Wat bleek, de vader van de bruid had toch een besmetting volgens de PCR-test, ook al merkte hij er niks van. Het risico was er en haar vader mocht de locatie niet naar binnen.
De ceremonie mocht hij toch nog bij wonen op afstand en daarna het terrein verlaten. 

Iedereen moet erbij zijn. Dan maar geen 1,5 meter loslaten.”

Esther
De bruid wordt weggegeven door haar vader.

Iedereen bij de ceremonie

Zo wil je dat de ceremonie zal zijn.

De gasten en toegangstesten

Wees bewust van het idee dat gasten nog niet zitten te wachten op een dansfeest. Dat alles weer loskan en jullie allebei gevaccineerd zijn wil niet zeggen dat dat ook voor de gasten geldt. Vorig jaar in zomer 2020 zag ik juist het omgekeerde gebeuren. Er werd nog een laatste feestje gegeven terwijl de gasten dat eigenlijk al wel spannend vonden gezien de stijging in besmettingen. Het gevolg was dat er 15 man op de dansvloer stond en 80 keken er toe, die ook rond 22:30 weer naar huis gingen. De 1,5 meter kan los, maar wees bewust van het feit dat onze mentale staat daar nog niet ineens is.

Een weddingplanner vertelde mij dat ze laatst op een bruiloft was en 20 gasten niet kwamen opdagen, zonder wat te laten horen. Achteraf hoorde ze de ze geen test wilden doen, want de vakantie mocht niet in gevaar komen. Een feestje leuk, maar 2 vliegtickets die niet vergoed worden was een te duur risico. 

Een ander belangrijk gegeven is dat de gasten de gelegenheid moeten krijgen om te kunnen testen. Als je op vrijdag een bruiloft hebt en de 4 dagen daarvoor moet werken via ZOOM, dan zullen je gasten zich op donderdagavond moeten laten testen. Het nieuws liet het al zien, 2 tot 3 uur wachten was bij veel testlocaties geen uitzondering.

” weet dat je van je gasten vraagt om 2 uur te wachten voor een test als ze al die kans kunnen krijgen met hun werk.”

In quarantaine voor de bruiloft

Wie nog niet twee keer gevaccineerd is of zich überhaupt niet wil laten vaccineren zal moeten testen. Geen probleem, inmiddels weten we allemaal hoe die wattenstaaf in je neus aanvoelt. Om er zo zeker mogelijk van te zijn dat de uitslag negatief, is het raadzaam om in quarantaine te gaan. Plan hier tijd voor om intermenselijk contact te minimaliseren en wees bewust dat je dit ook indirect van je gasten vraagt. 

PCR-testen zijn niet 100% betrouwbaar

Alle testen worden gedaan d.m.v. de PCR-test. Het is belangrijk om te weten dat de PCR-test niet 100% waterdicht en betrouwbaar is. 

Het aantal vals-positieve uitslagen is iets dat ik vaak hoor en de thuistesten zijn al helemaal niet perfect. Ik heb dat zelf recent nog meegemaakt. De thuistest gaf aan dat ik Corona zou hebben. Dan schrik je even. Toch snel een afspraak gemaakt bij de GGD. En wat bleek; er was niks aan de hand. 

Leveranciers zijn officieel geen gasten. Veel locaties zien dit wel zo, maar weet dat je als externe leverancier een personeel functie hebt in algemene zin en een locatie een leverancier niet kan verplichten om een QR code van Testen voor Toegang te halen. Maar de thuistest zijn ook niet waterdicht. Realiseer je dat je met testen een kansfactor bij de bruiloft haalt die roet in het eten kan gooien die zonder testen er niet zou zijn.
Zonder symptomen ben je niet besmettelijk, maar een vals-positieve uitslag kan zo ineens de hele bruiloft op de kop gooien.

” leg je het verloop van de bruiloft in handen van de PCR?”

Trouwfotograaf-Trouwen met Thomas
De echte realiteit ook met Testen voor Toegang

1,5 meter ceremonie blijft
Wat verder nog zeer belangrijk is om te weten is dat, ook al mag de 1,5 meter eraf bij de locatie, er geknuffeld kan worden en er in de avond een feest mag zijn,…de ceremonie blijft op 1,5meter afstand opstelling. Link naar Rijksoverheid: 1,5meter opstelling op huwelijken.

Dat betekent nog steeds een opstelling met alle huishoudens uit elkaar. Let op: dit is alleen wanneer jullie voor de gemeente trouwen. Zijn jullie al getrouwd en vier je de ceremonie met een externe BABS, dan is dat niet meer nodig, want is het officieel geen huis der gemeente meer. 

Anderhalve meter trouwopstelling bij Kasteel Maurick

Alle leveranciers moeten getest worden

Veel trouwleveranciers, waaronder ik ook, zijn onder de 45. Veel fotografen, taartenbaksters, DJ’s, videografen zullen nog getest moeten worden deze zomer.

Jullie lang van te voren geboekte, en zelfs mee verhuisde favoriete leverancier, kan zo 40 uur van te voren gecanceld worden door een positieve uitslag. En als blijkt dat dat een vals-positieve uitslag is dan baal je helemaal. Wanneer iemand echt Corona heeft zal die überhaupt al niet kunnen en willen komen en weet de leverancier dit. Die kan dan nog bijtijds een vervanger regelen.

Een vervanger vinden met testen is moeilijk, want iemand vinden en nog laten testen en last minute jullie kant opsturen terwijl jullie geen idee hebben wie dat precies is of hoe diegene werkt. Het zou niet mijn keuze zijn na 1,5 tot 2 jaar wachten.

Nu wil je natuurlijk niemand op je bruiloft met een Corona risico. Even ter contrast: vorig jaar, zomer 2020, waren alle risico’s hetzelfde, hield men een menselijke afstand en rekening met elkaar en verliepen alle bruiloften ontspannen en chill. Waren besmettingen bijzonder laag en verliep alles op rolletjes. Afstand houden is een hele belangrijke factor in de strijd tegen besmettingen. 

De Delta-variant
En de belangrijkste factor om mee rekening te houden is de Delta-variant. Daar is tot op heden weinig over bekend. Hoe goed beschermen de huidige vaccins? Rukt die variant nog verder op? Hoe is het met de besmettelijkheid?
Door de dag te behouden op het 1,5 meter plan dek je dit risico voor een groot deel af, want op 1,5 meter is alles nog mogelijk en is het risico het laagst.

” met de 1,5meter aanpak heb je alle bovenstaande vragen en twijfels niet en kan iedereen komen.”


Want ik zal je een geheim vertellen; in de realiteit wordt er op 1,5meter bruiloften ook geknuffeld. En zeker nu opa’s/oma’s en ouders vaccins hebben gehad zie ik het steeds meer gebeuren. En allemaal zonder gevolgen. Een 1,5meter bruiloft is geen stugge bedoeling.

Het feest is alleen niet mogelijk. Wat wel kan is een onvergetelijk DinerFeest zoals ik het noem. En dat is wel de conclusie van 2020. Veel bruidsparen waren overdonderd hoe fijn en gezellig een lang diner was in de avond. Geen druk van het feest met een snel diner, geen overbodige gasten uitnodigen voor de vorm die eigenlijk geld kosten, maar juist waardevolle momenten met de belangrijkste vrienden en familie.