Trouwen anderhalve meter | Bruiloft in het Nieuwe Normaal

Trouwen op anderhalve meter

 

Trouwen in het “nieuwe normaal,” jullie bruiloft in de 1,5 (anderhalve) meter samenleving. Dat zou zomaar eens het trouwen van nu en van de toekomst kunnen worden. Bij de persconferentie op 7 april vielen de woorden uit de mond van minister-president Mark Rutte. “De 1,5 meter samenleving.” Laten we even stilstaan bij wat dit kan betekenen voor trouwen in het algemeen als we hier langere tijd aan vast zitten.

Trouw ceremonie opstelling Kononiekerkje Wilhelminaoord

Bron: Instagram (@Koloniekerkje_Wilhelminaoord)

Anderhalve meter afstand trouwen

 

Op het moment van schrijven zijn er een aantal belangrijke regels waar we ons in Nederland aan moeten houden om controle te krijgen over het Corona virus. De 1,5 meter afstand is de nieuwe standaard. Het “nieuwe normaal.” Eind maart werd verkondigd dat grote groepen onder de 100 personen niet mogen samenkomen om verspreiding te voorkomen. Daarmee zijn veel bruiloften in maart/april/mei volledig verplaats in heel Nederland. Een grote run op data in het najaar en data in 2021.

 
De horeca bepaalt alles
Vergunningsplichtige evenementen zijn verboden tot 1 september 2020. Nu vallen bruiloften niet onder de evenementen die hiermee bedoeld worden, maar volgen ze wel nauw de mogelijkheden van horeca locaties. 99% van de bruiloften heeft op de dag te maken met een horeca locatie en die beperkingen gaan invloed hebben op de planning van de bruiloft. Los van het aantal gasten dat beperkt is i.v.m. groepsvorming. Bij menig gemeentehuis en kerk zijn er mogelijkheden met een iets grotere groep. Informeer bij jullie locaties wat er mogelijk is.

 

Trouwceremonie in kerk

Trouwen en het “nieuwe normaal”

 

Het “nieuwe normaal” wordt het genoemd. Er wordt gevraagd aan ondernemers, horeca, scholen om na te gaan denken hoe ze open kunnen in een 1,5 meter samenleving. Zodra de horeca weer open mag zal dit ook gevolgen gaan hebben voor bruiloften. Niet alleen de invulling van de dag, maar ook hoe de trouwlocatie hier mee om zal gaan zal daarin meespelen. “Als” er een manier gevonden kan worden dat er met 1,5 meter meer mag in de trouwwereld dan zal dat voor 2020 in ieder geval een groot deel van het jaar toegepast gaan worden. Totdat er een overduidelijke groepsimmuniteit is, zal het “oude” normaal niet zomaar ineens terug zijn. En dat zul je gaan zien in het dagprogramma van de bruiloft. Menig bruiloft is uitgedacht op het “oude normaal.”

Kasteel Duurstede met ophaalbrug

Wat verandert er bij trouwen op anderhalve meter

 
Ik neem jullie even mee in de toekomst als 1,5 meter een standaard gaat worden voor langere tijd. Het is niet zeker “of” en “hoelang” dit gaat zijn, maar stel het gebeurt; houd dan rekening met de wijzigingen van onderdelen van de dag. Ik denk dat je er rekening mee zal moeten houden dat er inhoudelijk een hoop zal veranderen wanneer je gaat trouwen in de anderhalve meter samenleving. Het grote voordeel is dat je dan wel de bruiloft door kan laten gaan. Maar of de invulling ook bij jullie “plaatje” past, dat is DE vraag die jullie dan moeten beantwoorden. Laten we de dag eens doornemen wat er allemaal zal veranderen. Een kort overzicht tussen “Toen” en het “Nieuwe Normaal.” (De groepsgrootte laat ik even buiten beschouwing, want dat kan variëren.)

Bruid in hairspray foto

Haar & Make-up

Toen: de visagiste en kapster hebben alle ruimte om je haar en make-up te doen.

Nieuwe Normaal: de 1,5 meter is een afstandsprobleem. Je zult dan zelf je haar en make-up moeten doen.
Of de visagiste mag werken met beschermende kleding.

Aantrekken trouwjurk

Aantrekken trouwjurk

Toen: je jurk hangt mooi te stralen in de ochtend zon. Je hebt je beste vriendin en moeder gevraagd om te helpen. Al lachend en stuntelend trekken jullie de jurk aan; spiekend op een eerder gemaakt filmpje in de trouwjurken winkel.

Nieuwe Normaal: niemand mag dichterbij komen dan 1,5 meter dus je zult zelf je jurk moeten aantrekken. Neem vooral geen knoopsluiting en je zult dan even kort hulp moeten krijgen van je vriendin die dan snel je jurk dichtritst. De 1,5 meter doorbreken. Een warme knuffel van je moeder mag dan niet gegeven worden. Je sluier zul je ook zelf in moeten doen.

Bruidegom kleedt zich aan

Aankleden bruidegom

Toen: de bruidegom kleedt zich aan met een paar vrienden. Bijna klaar….toch nog even stropdas hulp van zijn vader.

Nieuwe Normaal: iedereen kleedt zich aan, iets meer afstand van elkaar. Scheren, haar doen, parfum en aankleden kunnen de mannen zelf doen. Alleen de manchetknopen zal hij zelf moeten doen. Misschien niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk.

De first look van de bruid en bruidegom

First Look

Toen: de geliefden zien elkaar voor het eerst. Dit is een mooi intiem moment en zonder dat je door hebt is Thomas de fotograaf er ook bij. Misschien wat dichtbij, maar dat heb je toch niet door.

Nieuwe Normaal: de first look kan nog steeds doorgaan. De fotograaf is i.i.g. op 1,5 meter afstand en als er familie bij is, dan zijn die wat verder weg. Hier verandert er niet zo heel veel.

Trouwfoto met bruidspaar in Slot Zeist

Trouwfoto’s maken

Toen: samen met de fotograaf maken jullie tijdloze pareltjes voor aan de muur. Het kan zijn dat er ook een videograaf bij is, die gaat natuurlijk ook mee.

Nieuwe Normaal: we gaan nog steeds trouwfoto’s maken. Alleen wordt er rekening gehouden met 1,5 meter afstand. Ook daar zijn weinig problemen te vinden. En stel je voor….trouwfoto’s in een lege stad heeft wel iets unieks.

Twee bruiden bij het altaar
Trouwambtenaar en bode zitten in de ceremoniezaal

Bron: Instagram (@Ilse de Zwart B.A.B.S>)

Anderhalve meter ceremonie

Toen: alle daggasten verzamelen zich bij de trouwlocatie en jullie komen aan. Na jullie ontvangst wacht iedereen geduldig af in de trouwzaal, totdat de ceremonie gaat beginnen. Iedereen zit naast elkaar, ouders bij elkaar, opa en oma erbij en je BFF’s op een rijtje op de tweede rij.

Nieuwe Normaal: jullie kunnen nog steeds ontvangen worden door de daggasten, maar deze moeten onderling per gezin wel 1,5 meter uit elkaar staan. Het is aan te raden om een grote trouwlocatie te hebben, maar beter is dat iedereen al binnen is. Binnen moet ook iedereen op 1,5 meter van elkaars gezinssituatie gaan zitten. Ouders mogen wel bij elkaar, maar niet naast de schoonouders. Opa en oma mogen bij elkaar, maar niet in de buurt van hun eigen kinderen (jullie ouders). De BFF’s zitten uit elkaar verspreid. De foto van de lege trouwzaal is van trouwambtenaar Ilse de Zwart. Even sluikreclame voor wie een ontspannen en unieke trouwceremonie wil beleven.

Bruidspaar snijdt bruidstaart aan bij Buitenplaats Sparrendaal

Taart & Bubbels

Toen: De bruidstaart staat klaar in een mooie ruimte, of misschien wel buiten op het terras. Iedereen verzamelt zich bij de taart en jullie snijden die aan. De bubbels zijn al ingeschonken en je vader wil graag een toost uitbrengen.

Nieuwe Normaal: De taart staat precies klaar zoals die altijd zou staan. Iedereen moet zich wel meer verspreiden rondom de taart en afstand houden. De taart stukjes kunnen niet uitgeserveerd worden, die zal iedereen zelf moeten halen. Of het personeel snijdt de taart verder achter de schermen aan en men kan een stuk halen bij de bar. De rest van de borrel zal ruimtelijk verlopen en de kans zit erin dat het aantal gasten wel minder zal moeten worden, maar dit is locatie afhankelijk.

Festival bruiloft in een weiland

Diner

Toen: Alle tafels staan mooi gedekt, Italiaanse opstelling en iedereen zit gezellig naast elkaar. De bediening loopt langs de gasten en schenkt her en der glazen wijn in. Een grote proost en alle glazen klinken tegen elkaar. Het diner wordt uitgeserveerd.

Nieuwe Normaal: De tafels staan gedekt, maar met meer individuele ruimte per gezinssamenstelling ingedeeld. De bediening kan niet buiten de 1,5 meter blijven om wijn te schenken of om het diner uit te serveren. Men zal het dan zelf om de beurt moeten halen. Of je kiest voor een buiten BBQ, waarbij men afstand kan bewaren en zo om en om een lekker bordje opschept. In een knusse klassieke zaal dineren met 40 gasten zal niet gaan lukken.

Proosten tijdens een bruiloft feest

Feest

Toen: De DJ en/of band staat klaar. Alle avondgasten verzamelen zich in de zaal en het is een lekkere drukke bedoeling. Kop aan kont staat iedereen te wachten op jullie spetterende openingsdans waar jullie maanden voor geoefend hebben.

Nieuwe Normaal: De DJ en/of band staat klaar. Het aantal gasten is wel beperkt. Want men moet afstand houden. Dit onderdeel is mijns inziens het onderdeel van de dag met de meeste rigoureuze aanpassingen. Het aantal gasten bij elkaar maakt het feest, maakt de gekkigheid en juist de gezelligheid met alle felicitaties. In een feestzaal zou het zo kunnen uitpakken dat er maar 20 man naar binnen mag. En hoe kun je dansen waarbij iedereen 1,5 meter afstand houdt? Je kan dan eerder gaan voor een ruime borrel waarbij iedereen de ruimte heeft en maak sfeer met een goede singer-song-writer.

Jullie 1,5 meter trouwfeest

Wanneer je dit zo leest heeft trouwen op 1,5 meter een andere aanpak waarbij er op een aantal gebieden flink gewisseld moet worden in het programma.
Dit is even een filosofische benadering van een 1,5 meter bruiloft en laat goed zien dat het totaal anders is. Maar stel het wordt zo, dan geeft het wel houvast waar rekening mee te houden.

Een prinsessen trouwjurk met vetersluiting krijg je zelf niet dicht. Een ceremonie met afstand is nog wel te overzien en een taart/bubbel moment met bijv. 20 gasten kan prima uitpakken, maar wel met de nodige maatregelen en beperkingen. Een ruimer diner of een BBQ/Foodtruck buiten kan werken. Een feest wordt moeilijk, maar is niet onmogelijk. Een grote groep gasten gaat niet lukken. Een ruime avond borrel met vuurkorven en achtergrond muziek zou kunnen; mits het aantal maximale gasten verhoogd gaat worden. 

Songwriter bij een kampvuur

Wat te doen?

Er zijn een paar opties. Je kan de bruiloft laten doorgaan waarbij alle partijen en ook de gasten moeten rekening houden met de 1,5 meter. Dit zal wat voeten in de aarde hebben, maar trouwen is niet onmogelijk.
Je kunt er ook voor kiezen om de bruiloft op te splitsen. Zo heb je twee keer feest en kan de bruiloft doorgaan, mits de trouwlocatie ook kan aanpassen naar een 1,5 meter opstelling. Zo kan je ervoor kiezen om volgend jaar het feest groots aan te pakken. Misschien wel die ene band inhuren die voor deze keer toch is weggestreept. Er zijn misschien mogelijkheden die nu ineens wel kunnen, omdat ze er later bijkomen en er ruimte in het budget is gekomen.
 
De huwelijksreis kan dit jaar niet doorgaan en dan is het nog de vraag of je dan naar het land wilt, want de gevolgen van de crisis zijn behoorlijk ingrijpend in het buitenland. Het reisbudget kan dan ook gebruikt worden voor een After Corona Wedding Party. Ik geef het maar even een gekke draai. Het is tenslotte toch een onderwerp dat in jullie leven is gekomen.

Trouwen op anderhalve meter of in 2021 / 2022?

Wie wil trouwen in 2020 zal moeten overwegen of dat de bruiloft omtoveren naar een 1,5 meter bruiloft tot de mogelijkheden behoort.
Of misschien toch alles opschuiven naar 2021. Of misschien wel 2022?. Dat is behoorlijk rigoureus en zeker als je er al maanden naar uitkijkt.

 

Ik kan me ook voorstellen dat jullie hier zo naar uitkijken en dat jullie nog verdere dromen hebben voor de toekomst. Misschien wel het starten van een gezin, of kijken naar een nieuw groter huis? Dan kan ik me voorstellen dat je toch graag alles wilt doorzetten. Ik vermoed niet dat bruiloften in 2020 helemaal van de baan zullen gaan. Zodra horeca weer open mag met een 1,5 meter aanpak, dan kunnen trouwlocaties ook weer open. Maar dat zal dan wel betekenen dat jullie bruiloft anders ingedeeld gaat worden. En de vraag is, willen jullie dat?

Bruidspaar met champagnefles
Past trouwen op anderhalve meter bij jullie?

De afgelopen 10 jaar heb ik meer dan 325 bruiloften meegemaakt en een heleboel situaties gezien. Er zal veel van jullie worden gevraagd en ook de bereidwilligheid van jullie gasten om met de 1,5 meter rekening te houden. Concessies zullen er gedaan moeten worden, maar het kan ook de reden zijn om twee keer feest te vieren. Schaal de bruiloft iets terug, om dan volgend jaar een knalfeest te geven.

Ik denk graag met jullie mee om te kijken hoe jullie bruiloft getransformeerd kan worden naar een 1,5 meter bruiloft. Let wel: ik ben geen weddingplanner, maar als trouwfotograaf heb ik wel heel veel gezien en volle dagen meegemaakt dat ik daarin kan meedenken.

Stel je vraag aan Thomas
Loading...
Open chat
1
Heb je een vraag? App me.
Hey, wat leuk dat je op de site aan het rondkijken bent. Als je ergens een vraag over hebt, nieuwsgierig bent of jullie datum nog vrij is, of een andere vraag hebt....ik beantwoord hem graag.

Grt. Thomas.
Powered by