19 april '25 | reservering voor Henriëtte & Coen

Trouwen met 37 graden | hoe overleef je Code Oranje?

Bangmakerij rondom regen op jullie bruiloft, dat zie je bijna overal en terecht…een zorg die in Nederland niet gek is om te hebben. Zeker iets om rekening mee te houden. Maar wat er dit jaar in 2018 gebeurt qua weer is eigenlijk niet normaal. Je hoeft maar naar buiten te kijken en de grasvelden zien eruit als de Serengeti. Het is dat er buiten geen zebra’s lopen.

Ik herken het nog van mijn eigen bruiloft. Het was een twijfelachtige week en op de dag zelf liep ik als een Buienradar Nerd rond om de wolken in de gaten te houden. Wel… die Buienradar en Zonradar hoef je niet eens te openen de afgelopen weken, want man of man… wat is het een bizar weer in Nederland.

Het begon eind mei en sindsdien, op een enkel dipje op 14 juni jl. na, is het aaneensluitend topweer. Ik heb nog nooit zoveel bruiloften achter elkaar meegemaakt met zoveel zonneschijn.

Nu hoopte je op een graad of 23-24. Beetje zon zou leuk zijn…..”als het maar droog is” zeggen wij Nederlanders al snel.

Dat droge weer kregen een hoop bruidsparen de afgelopen weken. Maar ook de komende weken nog.

Wat te doen wanneer het zo extreem warm wordt?

Een ceremonie buiten met 37 graden in volle zon; dat is geen pretje. Zowel voor de gasten, jullie als bruidspaar en natuurlijk voor de fotograaf/videograaf. Maar goed… in ieder geval geen regen 😉

Om deze warmte toch te trotseren en jullie bruiloft perfect te laten verlopen; hier een paar tips om rekening mee te houden.

En als bewijsmateriaal veel foto’s tussendoor om te zien dat wanneer je je aan de tips houdt… het een prachtige trouwdag wordt.

Tip 1 | Drink veel water

De allerbelangrijkste en stiekem weet je het al; Drink (te)veel water. Je gaat behoorlijk zweten op zo’n dag en zeker voor de bruidegom… dat pak is warm en je hebt dan zeker meer nodig dan normaal. Voor de bruid hangt het af van het type trouwjurk, maar ga er maar vanuit dat ook jij het warm gaat hebben.

Tip 2 | Ook al ben je nog zo zenuwachtig, lunch normaal

Met die warmte heeft je lichaam veel energie nodig. En een bruid of bruidegom die flauw valt, dat wil je natuurlijk niet.

Probeer ook wat meer zout binnen te krijgen. Dat is juist hetgeen wat je op de been houdt en wat je ook snel verliest bij veel zweten.

Tip 3 | Wel of niet insmeren?

Probeer de felste zon te vermijden en zoek de schaduw op. Wanneer je toch de zon in gaat, doe korte sessies, want het is moeilijk om je in te smeren met make-up op je gezicht. Dan is al het werk voor niks geweest. Wanneer je toch de hele dag in de volle zon gaat staan….smeer je dan natuurlijk in.

Tip 4 | Ceremonie binnen of buiten in volle zon?

Bedenk goed hoe de zon zal staan bij de ceremonie wanneer je buiten trouwt. Uit ervaring kan ik zeggen dat het voor zowel het bruidspaar, de gasten als natuurlijk de fotograaf/videograaf het geen pretje is om een uur in de volle zon te staan zonder verkoeling. En dan is 37 graden wel een extreem uiterste.

Wanneer je buiten trouwt en de gasten buiten gaan zitten, kijk of je parasols kunt regelen om de gasten schaduw te geven. En dan het liefst een witte tint. Zwarte of gekleurde parasols zijn foeilelijk op de foto.

Geef alle daggasten een flesje water en iets zout/hartigs te snacken. Je wilt gewoon geen scenario met ambulances en flauwgevallen gasten. Wanneer je ook binnen kan trouwen en het is daar lekker koel; DOEN.

Het is fijn om even aan de warmte te ontsnappen en daarna kun je de rest van de dag weer buiten zijn.

Tip 5 | Flexibele dresscode

37 Graden, wees flexibel met de dresscode. Een zonnebril, toch slippers of juist iedereen in korte broek… wanneer men het van te voren weet en ze bijvoorbeeld allemaal in een witte korte broek mogen komen, dan staat dat super zomers en is iedereen blij.

Misschien niet Chique de Friemel, maar wel Summer Chique.

Tip 6 | Geen foto’s maken in de volle zon op het heetst van de dag.

Of je maakt foto’s voor de ceremonie of juist daarna. Gemiddeld genomen trouwt men om 14:30 in de middag. Wanneer je foto’s gaat maken voor de ceremonie dan is dit op het heetst moment van de dag. Kijk creatief met jullie fotograaf naar wat jullie kunnen doen met een binnenlocatie. Deze zullen allicht ook wel warmer zijn dan normaal, maar beter dan in de volle 37 graden.

Kijk naar oude gebouwen, een fancy hotel, schaduwrijke plekken in de stad, of juist in de schaduw onder de bomen in het bos. En wanneer je dan toch wel de zon in gaat voor grunchy, stoere, hardlicht foto’s; plan dit dan goed en ga er pas in staan wanneer de fotograaf klaar is om te schieten. Dan sta je zo kort mogelijk in het felle licht.

Tip 7 | Splits de fotoshoot op of gooi desnoods het hele schema op zijn kop

Je kan een deel van de shoot doen in de ochtend, de dag eerder beginnen dan normaal en dan nog lekker de tijd nemen om te gaan lunchen met zijn tweeën of familie. Zie tip 2. Of doe een deel voor de ceremonie, maar niet te lang, zodat je wel picture perfect blijft voor de ceremonie en doe een deel daarna.

Voor het diner is het al een stuk beter vol te houden buiten, de ceremonie is geweest, of doe het zelfs nog later. Na het dessert een Golden Hour fotoshoot net voor het feest. Prachtig licht en velen malen chiller dan in de volle middagzon.

Tip 8 | Wees voorbereid dat het feest later op gang gaat komen

Dit is locatie afhankelijk. Wanneer het buiten om 21:15 nog 26 graden is, 15 minuten na jullie openingsdans, en het binnen in de feestlocatie nog warmer is dan buiten; kijk dan niet gek op dan men massaal naar buiten gaat met een drankje. Het feest komt uiteindelijk echt wel op gang, maar nog niet om 21:15.

Geef de gasten even de tijd, maar bedenk wel dat ze precies doen wat jullie doen. Blijven jullie de hele avond buiten, dan zal er niemand naar binnen gaan. Wanneer je hier rekening mee houdt, dan kun je ook momenten creëren waarop men naar binnen “moet’ omdat er iets gaat gebeuren. Bijvoorbeeld het boeket werpen, de kousenband schieten of een grote party-groepsfoto maken. Of misschien komt er wel een speciale artiest in de avond.

Mooie triggers om ervoor te zorgen dat men naar binnen gaat.

Wanneer de DJ dan ook een goed jaren ’90 lijstje in start, dan heb je ook de meeste kans dat men binnen blijft en los gaat.

Tip 9 | IJsjes!!

Iedereen is er gek op en het maakt niet uit wanneer je ze op de dag gaat uitdelen. Tijdens de borrel, na het diner als dessert. Of als late-night snack. Iedereen is gek op ijs en met hoge temperaturen is dat altijd een succes.

Tip 10 | Denk aan de oudjes.

Je mag ze natuurlijk niet vergeten en daarom noem ik deze tip ook als laatste, zodat die als laatste blijft hangen. Wanneer er nog opa’s en oma’s bij zijn, of oude ooms en tantes. Plaats ze niet in de volle zon. Al zit iedereen in de zon, regel voor opa of oma een parasol. Ze hebben dit heel hard nodig en zeker voor hun is een ceremonie binnen veel beter vol te houden dan buiten. Ze zijn erbij, laat ze genieten en maak het ze makkelijk.

Nu ben je voorbereid op een perfecte trouwdag met 37 graden. Doe alles chill aan, neem lekker de tijd. Ventileer overal, drink genoeg en vergeet niet te eten. Doe wat je wilt doen; het is jullie dag.

Home » Trouwen met 37 graden | hoe overleef je Code Oranje?