22 maart '25 | Geboekt voor Suzanne & Robin

Trouwen in de herfst | De “vergeten” trouwmaanden

Trouwen in de herfst | De “vergeten” trouwperiode

Trouwen in de herfst, de winter, de lente of de zomer. De belangrijkste en misschien wel moeilijkste keuze die je als bruidspaar moet maken is het kiezen van een datum. Wie zich tijdig laat informeren komt er achter dat gewilde trouwmaanden als mei, juni en september al snel vollopen. En zeker bij de trouwlocaties.

Handelen met voorkennis is dan in je voordeel. Voor wie dit alles nieuw is en van niks weet, die kan dan teleurgesteld uitkomen. Maar wees niet getreurd, want er is een periode in het jaar die totaal vergeten wordt. En dat is de herfst.

Trouwen in oktober is het “nieuwe” september

Bruiloft borrel proosten buiten

Trouwen in de “vergeten” herfstmaanden

Graag neem ik je mee langs de trouwmaanden oktober, november en december om te laten zien wat er zo mooi aan is. Waar je op moet letten en om jullie te inspireren om ook te trouwen in het najaar.

Trouwen in de herfst is voor liefhebbers van het najaar, de gekleurde natuur en de warme sfeer van binnen zijn. De wissel tussen binnen en buiten. Maar ook de perfecte uitvalsbasis voor als de maand september overal vol is. Of als je de de bruiloft moet verplaatsen.

Trouwen in oktober is het “nieuwe” september

Het gevoel van de zomer, nazomer, overdag lekker buiten kunnen zijn, niet meer zo extreem warm, geen risico op 30+ weer.

De maand oktober is al snel een herfstmaand, maar heeft tot de helft van de maand dezelfde eigenschappen als september. Vaak is september veel regenachtiger (Lees Tip: wat te doen met regen op je bruiloft) dan oktober en qua temperatuur is er niet zoveel verschil.

Op menig bruiloft in oktober konden we naar buiten op de dag zelf. Foto’s maken, het ontvangst bij de trouwlocatie, de receptie na de ceremonie, groepsfoto’s maken. Allemaal geen probleem en zelfs een pannenkoeken foodtruck was erbij met allerlei lekkers. Op je gemak binnen dineren en in de avond op tijd donker, zodat het feest kan starten.

Vanaf oktober komt de zon ook niet meer zo hoog waardoor je met zonnig weer juist wel mooie foto’s buiten kunt maken en geen last hebt van het felle licht.

De culinaire maanden

Vanaf oktober start ook het culinaire seizoen voor de gastronomie liefhebbers… de bourgondische bruiloft.

Wat te denken van de eerste herfst bockbieren, stoofschotels, Halloween met pompoenen, wild, mooie rode wijnen.De bruiloften waarbij ik heb meegegeten in de herfst waren stuk voor stuk smaak-explosies. En voor wie van een thema houdt kan in oktober los gaan met een Halloween bruiloft.

Geen muziek-feest | Een diner-feest

Een bruiloft heeft niet per se een muziekfeest als afsluiting van de dag. Sinds 2018 zie ik de trend opkomen dat er meer bruiloften zijn met een diner-feest.

Geen stampende 90’s muziek, maar juist gezellig met een grote club uitgebreid tafelen. Meerdere gangen, wisselen van tafel, alle gasten “echt” spreken i.p.v. heel snel bij de borrel en dan bourgondisch lang natafelen. Sigaartje met een Whiskey? Een koffie met een likeurtje? En dan lekker rond 22:30 afronden.

Er is voor ieder wat wils en voor de bruidsparen die graag intens willen genieten van een slow dinner is een diner-feest in het najaar een perfecte periode. Je kunt dan ook trouwen op een “niet-vrijdag of niet-zaterdag.”

Op een doordeweekse dag of op een zondag is dan helemaal niet gek en (tipje van de sluier) vaak ook heel interessant qua budget.

Trouwen in de echte herfst

Vaak hoor ik de hoop op gekleurde blaadjes aan de bomen in oktober. Maar oktober is echt een maand om uit te zomeren waarbij de natuur langzaam begint te switchen.

De gekleurde blaadjes in het bos is iets dat pas later zichtbaar gaat zijn. Bruiloften van eind oktober tot half november hebben de grootste kans op herfstkleuren in de natuur.

Temperaturen zijn dan al wat minder hoog waardoor het buiten borrelen niet meer gaat lukken. Maar wie voor november gaat is ook gek op de sfeer van binnen. Lekker knus…genieten van een herfstbiertje, of Belgische speciaalbieren… een klein soepje als snack. Het is echt al eerder donker en voor wie gek is op trouwfoto’s in het donker kan deze zelfs al voor het diner maken.

Trouwen in de feestmaand december

Wanneer ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan is trouwen in december echt voor fijnproevers.

Natuurlijk qua eten en drinken, maar vooral qua sfeer. Want trouwen in december is voor bruidsparen die gek zijn op de Kerst. Warme lichtjes, kerstverlichting, kerstbomen, misschien wel sneeuw. Bruiden en bruidegommen die gek zijn op de feestdagen.

De tijd rondom Sinterklaas wordt altijd overgeslagen, maar de week voor of na Kerst zijn altijd in trek.

Wie trouwt in oktober, november of december is niet per se een winterliefhebber. Dat wordt al snel gedacht aan de maand december. Maar vaak is december een hele mooie maand qua lichtval. En als fotograaf is dat natuurlijk iets waar ik heel blij van wordt.

Mooi licht + mooi bruidspaar = mooie trouwfoto’s.

Trouwfoto met kerstboom

Styling van een herfst bruiloft

Het mooie aan trouwen in de herfst is de ruime mogelijkheid aan kleurgebruik. De warme tinten: rood, oranje, geel, bruin mixen heel goed met elkaar en maken net even je bruidsboeket of corsage extra interessant. Er spelen meer diverse natuur elementen mee. Bloemen, planten, hout, bomen, dennentakken, pluimen en bessen geef meer diversiteit voor de aankleding.

Trouwen in de herfst wordt steeds populairder

Het zijn fotografisch de mooiste maanden en is culinair de lekkerste periode. Ideaal als je geen muziekfeest wilt geven, maar juist intiem wilt dineren en lang tafelen. Gek bent van de warme sfeer binnen, maar toch buiten de mooie natuur wilt beleven. De rust ervaren van het hebben van een dagplanning die binnen afspeelt en alles wat buiten kan is mooi meegenomen.

Qua kleuren en thema kun je helemaal los gaan en het zijn maanden met veel meer data keuze bij trouwlocaties, omdat deze maanden snel vergeten worden.

Trouwen in de herfst is voor fijnproevers die graag de bruiloft 100% naar eigen hand willen invullen.

En bovendien de fotografie van de dag op een hoge plaats hebben staan. Fotograferen bij minder licht dan in de zomer vraagt om een specialisme van de fotograaf. Om precies dat gevoel van sfeer en beleving zo vast te leggen dat jullie deze precies weer zo voelen zoals het was.

Home » Trouwen in de herfst | De “vergeten” trouwmaanden