2 mei '25 | Geboekt voor Kim & Ruben

Trouwen in Frankrijk | Leon & Raisa | King & Queen

Trouwen in Frankrijk

Trouwen in Frankrijk op een waanzinnig kasteel… wow… dat beloofd gaaf te worden. Onze kennismaking was anders dan anders. We hebben een kennismakingsdiner gepland. Als dat gezellig is, dan is een lang weekend weg zijn met zijn allen net zo gezellig…en dat werd het… spoiler-alert.

Trouwen in het buitenland is niet niets en vereist een goede voorbereiding. Terwijl Leon en Raisa meerdere malen naar Frankrijk zijn gereden om alles tot in de puntjes voor te bereiden bij Chateau Domaine d’Essendiéras was hun bruiloft zeker een bruiloft die wat voorbereiding vereiste van mijn kant.

Een bruiloft in Frankrijk in de Dordogne in de provincie Limousin, 1,5 uur autorijden van een klein vliegveld heeft wat voeten in de aarde. Zeker met mijn manier van werken, want ik neem graag de nodige licht apparatuur mee naar een bruiloft om waanzinnige foto’s te kunnen maken en zeker in het donker. Wat normaal in een busje past, moest nu in een reiskoffer mee in het vliegtuig.

Koninklijke trouwen entree in Frankrijk

Ok… even een paar uur vooruit, huurauto gehaald, check, door naar het kasteel. Van te voren heb ik op de website van het kasteel wel wat drone beelden gezien hoe het eruit ziet.

Die video komt totaal niet in de buurt bij het gevoel dat je krijgt wanneer je de oprijlaan van het landgoed oprijdt. Een flauwe bocht naar links en goudbruine gekleurde Franse bomen zoeven voorbij het opengedraaide raam.

Want met 25 graden buiten in oktober is het genieten met je raam open. Buitenlucht, bomen, tjirpende cigales en dan het kasteel in de verte die staat te “shinen” in de avondzon. Wow….dit wordt een mooi weekend.

“Jullie ook hier?”

Het leuke van een buitenlandse trip is dat je op een vliegtuig staat te wachten met nog meer passagiers, maar nog geen idee hebt wie je ook gaat zien op het kasteel. Veel gasten hadden dezelfde vlucht en het was dan ook grappig om de herkenning te zien toen we arriveerden bij de welkomstborrel. “Hey, jullie ook hier. We dachten al…twee van die kerels met al die grote cameratassen.” Dit voorspelde al gelijk de sfeer voor de rest van het weekend en we werden hartelijk opgenomen in de groep.

Niet veel later zagen we Leon en Raisa… zwaar genietend van alles. Diezelfde avond was er een welkomstdiner…en na een lange reis naar het afgelegen kasteel hadden we zeker trek gekregen. De avond was vrij te besteden. Er waren spelletjes te doen…er werd gedronken en vooral heel veel gekletst.

Love you to the Milky-way and back | Loveshoot

Peter en ik liepen een rondje rondom het kasteel en ineens stopt Peter en wijst naar de lucht. Hij zei: “daar is de melkweg.” Ik volgde zijn armgebaar en zag wat hij bedoelde. De melkweg zie je niet meteen met het blote oog en de ware beauty daarvan komt pas naar voren bij een foto met een lange belichtingstijd.

Ik ging snel mijn spullen halen om dit verder uit te testen. Na een paar testopnames kwamen we tot de conclusie dat dit gaat lukken dus hup; snel Leon en Raisa erbij gehaald. Ze waren druk bezig met kaartspelletjes en gezelligheid, maar er is één belangrijke regel: voor een super toffe foto moet je meteen kunnen schakelen en laten vallen wat je aan het doen bent. Fotografie is bezig zijn met licht dus je zult vaak snel moeten handelen als je licht uit de natuur wilt gebruiken.
 
Ze kwamen snel mee en we maakten deze mega vette plaat. Natuurlijk waren we al begonnen met het vastleggen van een sfeerimpressie, maar wetende dat dit alvast de eerste “loveshoot” foto is onder een sterrenhemel met de melkweg, daar kon ik alleen maar van dromen en was het startsein voor nog veel meer.

De wekker op 7:00 | start van het trouwen in Frankrijk

Ok ok….de ceremonie is pas om 15:00, maar “hey, we zijn in Frankrijk voor twee dagen” dus we moeten alles eruit halen wat erin zit. De weersverwachting hadden we al gezien en de trouwdag zou mega mooi worden qua zonneschijn. Voorspelde zonneschijn en oktober betekend prachtige ochtenden.

Om 7:30 stonden we buiten met camera’s klaar en natuurlijk de drone in de lucht. Langzaam zag ik via de drone de zon opkomen. Lange schaduwen verraden de herfstige bomen op de aarde en het kasteel kleurt langzaam rood/oranje.

Wow… Leon en Raisa moesten eens weten wat er nu allemaal al buiten gebeurt. Dat is het leuke van trouwfotografie; verrassingen maken voor het bruidspaar waarvan ze het bestaan niet afweten.

“Peter…pas op je camera”

Na het ontbijt was het vrije tijd voor de gasten. Bommetjes in het zwembad, voet volleyballen en vooral lekker chillen in de zon. Peter was bij het zwembad en later bij Leon.

Ik was bij Raisa in de kasteelkamer waar al snel de champagne open ging om alvast de spanning wat te verlichten. Ze was niet alleen, want de champie werd gepopt met haar moeder en vriendinnen erbij. En natuurlijk nipte ik ook een glaasje mee, we zijn tenslotte hier om te trouwen in Frankrijk.

De tijd tikt verder en uiteindelijk ging ook Leon zich omkleden en voorbereiden. Niet alleen, want ook bij Leon was het gezellig.

De langste walking down the aisle | Trouwen in Frankrijk

Leon haalde Raisa op in de kasteelkamer. De ontlading van het lange wachten was voelbaar door het hele kasteel. De ouders wachtten hun beneden op, zodat ze met zijn allen naar de ceremonie plek konden lopen. Leon werd door zijn moeder gebracht en Raisa liep met haar vader over het lange pad. Een prachtig plaatje zo met het kasteel in de achtergrond. Ook hier konden we iets bijzonders vastleggen, namelijk de ceremonie vanuit de lucht. Terwijl ik bij de trouwceremonie was vloog Peter rond met de drone.

Wat een teamwork.

Trouwen in Frankrijk en de fotoshoot

Veel bruidsparen boeken mij, Trouwen met Thomas, ook voor de mooie kunstzinnige trouwfoto’s die ik met ze maak tijdens de fotoshoot.

De borrel, en nog meer champagnetijd, was lekker op gang en het was tijd voor de shoot. Want wat heb ik me van te voren verheugd op dit moment. Het licht was perfect. Oktober, einde van de middag, lage zon, perfect.

“Het geluk kon niet op, want in de verte was er regen opkomst.”

“Yes…we hebben regen op de bruiloft”

Die was weliswaar nog niet in de buurt, maar aan de horizon al wel merkbaar wat voor mooie lichtbreking zorgde. Foto’s met deze omstandigheden maak je weinig mee en in Nederland al helemaal niet. Peter en ik konden snel schakelen, zodat we het onderste uit de kan konden halen in 1,5 uur fototijd.

Foto’s maken, maakt hongerig en dat is maar goed ook, want het is dinertijd.

Mooi gedecoreerde tafels, iedereen apart benoemd op een eigen naamkaartje. Zo mooi waren de tafels, nog mooier waren de speeches. En ook wij waren meegeteld.

Prettig gestoorde groepsfoto’s

Je kunt groepsfoto’s op twee manier doen. Saai met een heeeeele lange lijst. En daar is niks mis mee. Dat is functioneel en je weet zeker dat je iedereen hebt gehad.

De andere manier is de losse manier van Leon & Raisa. Een paar grote groepen, onder het genot van de champagne. En gewoon spontane verzoeken. Zo komen ook de gasten aan bod met ze even “extra” apart” willen.

De grotere groepsfoto’s dekt gelijk het vastleggen van “iedereen” en ondertussen houd je alles lekker los en kan iedereen op zijn/haar manier genieten i.p.v. een lange geforceerde lijst af te werken.

Woorden uit het hart; kill het ABC | bruiloft speech

Als fotograaf ken je 9 van de 10 keer de families niet en dat was bij Leon en Raisa geen uitzondering. Het leuke van het meebeleven van een bruiloft, is dat je gedurende één of twee dagen een kijkje krijgt in andermans leven en het bruidspaar echt leert kennen.

De speeches zijn altijd een feest bij een bruiloft, omdat ze dat stukje diepgang geven. Een lach, een traan, een trotse blik van ouders. En dat zijn juist die snel vergeten momenten die ik als fotograaf graag vastleg.

En wat natuurlijk helemaal tiptop is, is dat Peter en ik uiteraard aan tafel zaten. Bij een leuke vriendengroep, want als trouwfotograaf moet je kunnen mixen met diverse mensen en we zaten aan de perfecte tafel. Supergezellig en gelijk paraat voor de perfecte diner impressie. Een impressie, want ook wij moeten natuurlijk even pauze nemen. Actieve rust, want de greep naar de camera is al snel gemaakt.

Het feest “ontplofte” meteen | trouwfeest

Een Frans diner is niet om 20:00 klaar. Sterker nog, we begonnen pas tegen die tijd. Het leuke van een grote club gasten die er al de hele dag zijn en al lekker “gezellig” zijn geworden, is dat het feest geen opwarmtijd nodig heeft.

Leon en Raisa openden hun feest met het doorknippen van een lint en het feest ontplofte al direct. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Maar er was nog meer, want je kunt zeggen, ze hebben alles tot in de puntjes voorbereid en waren vastberaden om dit weekend tot het tofste weekend aller tijden te maken.

Na middernacht was het tijd voor “Hora-Loca”. Het gekke uur. Dit was echt de climax van het feest.

Trouwen & Champagne | Wedding-Waanzin in Frankrijk

En dat was het. Peter en ik feesten lekker mee en waren ook gek genoeg om mee te gaan in de verkleedpartij. Geen bruiloft zonder een spetterende champagne foto en die hebben we ook zeker gemaakt.

Eerder die middag zagen we regenwolken aan de horizon en die regen was inmiddels aangekomen bij het kasteel. Het hora-loca was in volle gang en ik vroeg de Newly-Weds om mee naar buiten te komen. Volledig gekleed in de attributen van hora-loca stonden ze daar in de regen. Geweldig…

Einde trouwfeest | Kapotte voeten in Frankrijk

Het liep inmiddels tegen 3:00 ’s nachts. Peter en ik waren die dag opgestaan om 7:00. To be honest, de koek was op. De eerste gasten vertrokken naar hun hotelkamer en deze gedachte lonkte behoorlijk.

Na 20 uur gefotografeerd te hebben liep het feest op haar einde en liepen we door de regen naar onze hotelkamer. Op dat moment zit je volledig in de rush van de dag en sta je nog strak van de adrenaline. Je beseft dan nog niet zo goed wat je eigenlijk ook zelf allemaal hebt meegemaakt, want een actieve bruiloft met veel momenten is een aaneenschakeling van overtreffende trappen.

Rien ne va plus | De koek is op

De volgende dag was de dag van de terugreis. Een jaar keek ik uit naar dit weekend en voordat je het weet is die veranderd in een herinnering. Zo snel gaat dat voor mij en ook voor het bruidspaar. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Trouwen in Frankrijk… c’est une rêver.

Het echte werk moest nog beginnen. Namelijk ruim 24.000 foto’s uitzoeken, bijna 430GB aan bestanden. #trickerhappy? haha. Zo zou je het kunnen noemen, maar dan is één ding zeker… we hebben alles uit de kast getrokken om voor Leon en Raisa het beste van het beste vast te leggen.

Deze bruiloft was #Awesome en dat voorteken kregen we al op de eerste avond van de loveshoot foto onder de melkweg.

De droom van Leon en Raisa is gerealiseerd, op naar het volgende avontuur.

Home » Trouwen in Frankrijk | Leon & Raisa | King & Queen